среда, 3. јун 2015.

Sprečiti nasilje nad decom!

Povodom Međunarodnog dana dece - žrtava nasilja, Zaštitnik građana upozorava da se 27 odsto pritužbi u oblasti prava deteta koje je primio u prošloj godini odnosi na nasilje nad decom.


Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović


To je uznemirujući podatak koji ukazuje na potrebu da se svi nadležni organi javne vlasti, kao i društvo u celini, maksimalno angažuju kako bi se ovakva vrsta nasilja sprečila. Podaci iz istraživanja UNICEF pokazuju da je nasilje nad decom i dalje izuzetno rašireno: u 2013. godini više od 3.500 porodica u Srbiji nalazilo se na evidenciji centara za socijalni rad zbog nasilja nad decom, najčešće zanemarivanja i fizičkog zlostavljanja.
Više od dve trećine učenika svedoči o nasilju u školama, kako vršnjačkom,
tako i nasilju nastavnika nad učenicima. Veliki broj učenika navodi da se susretalo sa rodno zasnovanim nasiljem u školi.
Zaštitnik građana poziva nadležne organe da ulože dodatne napore u cilju prevencije nasilja, izgradnje “nulte tolerancije” na nasilje nad decom, aktivniji i efikasniji pristup slučajevima nasilja i podizanju svesti javnosti o nasilju nad decom, njegovoj raširenosti, pojavnim oblicima i merama zaštite.
 - Nikakvo nasilje nad decom ne može se opravdavati, a svako nasilje nad decom može se sprečiti - stav je Ujedinjenih nacija predstavljen u Studiji Generalnog sekretara UN o nasilju nad decom.
Ove godine navršava se deset godina od donošenja Opšteg protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, prvog strateškog dokumenta o suzbijanju i prevenciji nasilja nad decom. Opšti i posebni protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja propisali su korake i aktivnosti nadležnih organa u sumnji ili nakon saznanja da je dete izloženo nasilju.
Iako nedvosmisleno postoje pomaci u borbi protiv nasilja nad decom, činjenica je da mehanizmi zaštite traže doslednu primenu i bolju informisanost dece, roditelja, profesionalaca koji rade sa decom i javnosti.
Protokoli se nedovoljno primenjuju, naročito u oblasti pravosuđa.
Gotovo uopšte se ne primenjuju mere za zaštitu dece od sekundarne traumatizacije u postupcima pred sudom i tužilaštvima, koje su zakonom omogućene, a postoje zdravstvene ustanove koje još uvek nisu formirale Tim za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja iako je to obaveza propisana Posebnim protokolom za sistem zdravstvene zaštite.

Deca izložena emocionalnom zlostavljanju i zanemarivanju i deca izložena
traumatičnim događajima u porodici, kao što je porodično nasilje i rodno zasnovano nasilje, ne dobijaju adekvatne usluge zaštite pred organima starateljstva a ustanove obrazovanja i vaspitanja ne preduzimaju adekvatne i blagovremene mere u slučaju vršnjačkog nasilja i nasilja zaposlenog prema učenicima.
I dalje izostaje aktivna, funkcionalna i višesmerna saradnja i razmena informacija među onim organima koji imaju ključnu ulogu u zaštiti dece od nasilja, piše u saopštenju.


http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/spreciti-nasilje-nad-decom/100322

Нема коментара: