уторак, 2. јун 2015.

Sindikati po pravilu službe

Ministarstvo odbrane Srbije negiralo je danas da ministar odbrane sprečava sindikalno udruživanje, navodeći da u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije postoji osam sindikata
Reagujući na saopštenje Vojnog sindikata Srbije, Ministarstvo je saopštilo da je do stupanja na snagu novog Zakona o Vojsci Srbije, u februaru ove godine, sindikalno organizovanje u vojsci regulisano Uredbom o sindikalnom organizovanju, kojom je bilo predviđeno da se sva sindikalna pitanja rešavaju na nivou komandanata brigada kao predstavnika poslodavca.
Kako se navodi, stupanjem na snagu novog Zakona o Vojsci Srbije stavljena je van snage Uredba o sindikalnom organizovanju.
Ministarstvo podseća da je Zakonom predviđeno da će se ubuduće sva pitanja u vezi sa sindikalnim organizovanjem i radom urediti novim Pravilom službe Vojske Srbije, koje je u završnoj fazi izrade, pa i ubuduće ministar odbrane neće biti nadležan za sindikate u vojsci.
Vojni sindikat Srbije je, međutim, podneo zahtev za potpisivanje sporazuma sa ministrom odbrane umesto sa predstavnicima poslodavca ranga komandanta brigada, kako je bilo uređeno, traživši da im ministar, sem prostorija i sredstava za rad dodeli na korišćenje i dva službena vozila sa vozačima, a da Ministarstvo odbrane snosi troškove goriva, održavanja i registracije.
Ministarstvo naglašava da se Kolektivnim ugovorima reguliše materija koja nije regulisana zakonom, što kod profesionalih pripadnika vojske nije slučaj, jer su sva pitanja (a prevashodno ona koja se tiču plata, radno - pravnog statusa) regulisana Zakonom o Vojsci Srbije i podzakonskim aktima.

http://akter.co.rs/27-drutvo/129579-sindikati-po-pravilu-slu-be.html

Нема коментара: