среда, 3. јун 2015.

SAD ne investiraju gde je nestabilno

Dijalog Srbije sa SAD ima kredibilan značaj za srpsku spoljnopolitičku poziciju i poseta premijera Aleksandra Vučića SAD je znak uspona u bilateralnim odnosima.
To je izjavio dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić koji očekuje da će Vučić sa zvaničnicima SAD razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, pojedinim otvorenim pitanjima, evropskom putu Srbije, novim energetskim izvorima i snabdevanju Srbije.
Amerika se bila povukla iz regiona, ali se u međuvremenu dogodio uspon nacionalizma, opadanje zainteresovanosti javnosti u Srbiji za članstvo u EU, događaji u Makedoniji i ukrajinska kriza, što utiče na ponovni povratak Amerike, koja može presudno da utiče na odnose u regionu, istakao je Simić.

Dekan FPN je ukazao da Srbija već nekoliko godina vodi uzornu dobrosusedsku politiku, da sprovodi zamašne društvene reforme i da predsedava OEBS-om, a da je Amerika zainteresovana za stabilnost i bezbednost regiona i da će podržati sve države u regionu koji imaju za cilj da Srbija bude član EU.

Simić je podsetio da je Amerika i dalje najveća sila, da je najveći strani investitor u Srbiji u periodu od 2000. godine i da Amerika ne investira tamo gde ima nestabilnosti.

Srbija ima dobre odnose sa Ruskom Federecijom od koje je u velikoj meri zavisna u oblasti energetike i postoji mogućnost da država sarađuje i sa svim drugim međunarodnim faktorima, gde god ima interesa, ocenio je dekan FPN.

Simić očekuje razgovore i o pitanjima koji opterećuju odnose, kao što je paljenje američke ambasade 2008. godine, ali da to, ipak, neće biti dominantne teme, nego da će biti reči o privrednom razvoju, mogućim ekonomskim investicijama i evropskoj budućnosti Srbije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=06&dd=03&nav_category=11&nav_id=999911

Нема коментара: