понедељак, 15. јун 2015.

Ombudsman kritikuje rad Državnog pravobranioca

Državni pravobranilac nije doneo pravilnik o upravi u Državnom pravobranilaštvu, iako je po zakonu
obavezna, čime je onemogućena transparentnost, dostupnost i javnost rada tog organa, utvrdio je Zaštitnik građana dajući preporuku da se bez odlaganja donese pravilnik.
Na osnovu utvrđenog propusta u radu Zaštitnik građana je uputio Državnom pravobraniocu preporuku u kojoj se navodi da će bez odlaganja doneti pravilnik o upravi, navodi se na sajtu Ombudsmana prenosi Tanjug.
Tim pravilnikom će se urediti odnos Državnog pravobranilaštva prema građanima i javnosti, kao i način vođenja evidencija, način raspodele i rukovođenje predmetima, postupanje sa arhivskim materijalom i druga pitanja od značaja za rad Državnog pravobranilaštva.
Pravilnik će se, kako je navedeno u preporuci, bez odlaganja dostaviti na saglasnost ministru nadležnom za pravosuđe.
Ombudsman je naveo da je na osnovu anonimne pritužbe kojom se iskazuje nezadovoljstvo neprofesionalnim ponašanje državnih službenika Državnog pravobranilaštva - Odeljenja u Zaječaru, izvršio uvid u Zakon o pravobranilaštvu i podzakonske akte donete na osnovu njega.
Ombudsaman je ustanovio da državni pravobranilac nije, u zakonom utvrđenom roku, doneo Pravilnik o upravi, kojim bi trebalo da se uredi odnos Državnog pravobranilaštva prema građanima i javnosti.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1949067/Ombudsman+kritikuje+rad+Dr%C5%BEavnog+pravobranioca.html

Нема коментара: