недеља, 14. јун 2015.

Legalna korupcija sa udžbenicima

Tržište školskih udžbenika u Srbiji u ovom trenutku je u haotičnom režimu, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov
Tržište školskih udžbenika u Srbiji u ovom trenutku je u haotičnom režimu, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov, uz ocenu da je tu posredi legalna korupcija, prema važećem Zakonu o udžbenicima
Trenutno imamo više od 1.700 naslova udžbenika samo za osnovnu školu i oko 78 izdavača, i sistem u kojem nastavnik bira udžbenik, a roditelj ga kupuje, bez ikakvog ograničenja poklona, koji izdavač može da da nastavniku ako izabere taj udžbenik, izjavio je Šuvakov u intervjuu portalu Istinomer.
U toj situaciji, izdavač, sasvim legalno, a to i rade, objavi oglas u novinama: Ko izabere naš udžbenik dobije tablet, naveo je on.
A, zatim je roditelj dužan da taj komplet, koji je obavezan, kupi i plati 18.000 dinara, ukazao je Šuvakov.
To nije dobro, na šta nam se žale i mnoge institucije, poput Agencije za borbu protiv korupcije koja traži zakonske izmene kojim bi se to suzbilo, dodao je on.
Prema rečima Šuvakova, novi zakon će limitirati poklon za nastavnika, pošto i u novom zakonskom rešenju nastavnik bira udžbenike.
Jer, smatramo da struka treba da bira, ali s druge strane da sprečimo izdavače da ih na druge načine ubeđuju, osim kvalitetom, objasnio je pomoćnik ministra.
Novi zakon, prema njegovim rečima, predviđa da država raspisuje javni poziv na četiri godine za udžbenike iz određenih predmeta.
Izdavači se javljaju i potom rangiraju na osnovu toga, koliko ih je nastavnika izabralo i izaberu se oni izdavači koji pređu prag od pet do 10 odsto, naveo je Šuvakov.
Kako je rekao, zakon će da garantuje da će uvek biti minimum tri izdavača, da ne bi bilo monopola, a maksimum šest.
Šuvakov je rekao da Ministarstvo prosvete radi na sistemskim promenama u oblasti obrazovanja i nauke.
Pokušavamo sistemski da promenimo neke stvari i te promene uvek podrazumevaju, ma koliko bile dobre ili loše, da imate interesne grupe kojim se to ne sviđa, napomenuo je on.
Ne bih zbog istrage da navodim, ali, bilo koja promena zakona uvek podrazumeva grupe ljudi kojima se promene na neki način ne isplate, rekao je Šuvakov, kojeg su prošlog meseca pretukla dvojica napadača u kapuljačama, kad je išao na posao.
On je izjavio da se još ne zna ko su počinioci napada na njega niti ko je naručilac.
Malo je bilo dokaza na licu mesta, nisam uspeo da vidim napadače, niti da zapamtim broj na tablici vozila kojim su se dovezli, rekao je on i navodeći da policija radi na tom slučaju, izrazio nadu da će što pre otkriti imena napadača.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:552966-Suvakov-Legalna-korupcija-sa-udzbenicima

Нема коментара: