среда, 3. јун 2015.

Ključna uloga civilnog društva u procesu pristupanja EU

BEOGRAD -
Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je danas da Srbija, kao i druge zemlje kandidati, treba da razviju sopstveni mehanizam za saradnju sa civilnim društvom u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji i dodao da EU podržava jačanje kapaciteta civilnog sektora.
"To nije nešto što propisuje Evropska komisija. Svaka zemlja treba da pronađe svoj put i način ali bez obzira na to koji put izabere važno je da on donosi svima rezultate", rekao je Devenport na otvaranju petog Foruma o civilnom društvu u zemljama Zapadnog Balkana.
Civilno društvo treba da deluje kao katalizator u promenama, naveo je on i istakao značaj učešća svih segmenata društva, pogotovo u izradi akcionih planova za pregovaračka poglavlja.
"Uloga Delegacije EU u Srbiji je da radi sa svima u Srbiji i podržava napore jer nije reč o tome da samo vlada treba da uđe u EU, već celo društvo", rekao je Devenport.
Evropska komisija se, kako je podsetio, u pripremi izveštaja o napretku zemalja kandidata EK oslanja i na mišljenje organizacija civilnog sektora.
Prema njegovim rečima, zemlje kandidati za članstvo ne treba da usvoje samo minimum evropskih zakona, već imaju slobodu da primene i više nego što je potrebno.
On je izrazio uverenje da će snažno i neprestano opredeljenje EU za napredak procesa proširenja biti potvrđeno i ove godine dodavši da Unija pruža političku ali i materijalnu podršku tom procesu.
"Naš ključni politički cilj je da sve zemlje regiona krenu i uspešno završe proces pristupanja", rekao je Devenport.
Kao bitne teme u procesu pristupanja, on je pored ekonomskih pitanja i reforme javne uprave, naveo vladavini prava, pravde i bezbednosti u čemu, kako je rekao, organizacije građanskog društva imaju ključnu ulogu.
Takođe, organizacije civilnog društva i mediji mogu da pomognu da pripreme za pregovore dovedu do suštinskih promena u interesu građana, istakao je on i podsetio da je EK usvojila dva ključna strateška dokumenta koja se tiču smernica EU za podršku građanskom društvu i slobodi medija.
"Mi želimo jačanje kapaciteta organizacija građanskog društva i pružamo tome podršku u procesu pristupanja", rekao je on.
Predsedavajući Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta za Zapadni Balkan Jonut Sibian je rekao da ova institucija EU pruža podršku procesu proširenja i da veruje da će u narednom periodu neke od zemalja na ovom prostoru postati članice EU.
Politika proširenja donosi obostranu korist kako EU tako i zemljama kandidatima, kao i mir i bezbednost na kontinentu, naveo je on i dodao da zbog krhkosti Zapadnog Balkana građani ovog regiona treba da znaju mapu puta u proširenju.
On je takođe ocenio da civilno društvo treba da bude uključeno u saradnju sa državnim institucijama kao socijalni partner i da treba da skreće pažnju političarima na probleme.
Izvršni direktor Građanskih inicijativa Maja Stojanović je ukazala da vlast tek treba da shvati koja je uloga građanskog društva. "Ako vlada ne shvati da su slobode, ljudska prava bitne, onda nećemo moći da idemo napred", rekla je ona i dodala da je suština građanskog društva da se čuju različiti glasovi i tako vrši uticaj na donošenje odluka.
Podsetivši da su prva dva akciona plana iz Brisela vraćena na doradu, ona je navela da su organizacije građanskog društva iznele neke preporuke vladi ali da je ona to odbila.
Evropske integracije, po njenim rečima, za građane predstavljaju neku vrsta rama koju oni treba da popune sadržajem u smislu reformi. "Mi imamo suštinsku ulogu koja nije mala. Naša uloga nije da čekamo da EK kaže šta je potrebno, već da sami to uvidimo", zaključila je Stojanović.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/kljucna-uloga-civilnog-drustva-u-procesu-pristupanja-eu_606211.html

Нема коментара: