среда, 3. јун 2015.

Centralizacijom se sprema prodaja i EPS

NOVI SAD -
Ukidanje Elektrovojvodine je velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine, ocenio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i dodao da se time sprema ista sudbina kao nekadašnjem Naftagasu.
"Na isti način svojevremeno je ugašen i centralizovan vojvođanski Naftagas koji je onda kao Naftna industrija Srbije, bez pitanja poklonjen Rusiji. Šest godina nakon ‘posla veka’ dok izvlače vojvođansku naftu po najnižoj rudnoj renti u Evropi, Srbija je obaveštena da neće biti ništa od Južnog toka", upozorio je Čanak.
On je dodao da se Skupština Vojvodine dva puta usprotivila gašenju Elektrovojvodine, i to 2012. godine, pa prošle nedelje.
"Svi pozivi pokrajinske administracije republičkoj vlasti i menadžmentu EPS da se nađu drugi modaliteti za reorganizaciju Elekroprivrede Srbije su ignorisani. Sada je sasvim jasno šta vlast misli o Vojvodini i njenoj autonomiji", poručio je Čanak.
Čanak je predložio da generalni direktor Eletoprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović i svi direktori koji su juče potpisali ugovor o gašenju centara i tako "poklonili sve što su generacije pre njih stvarale, morali bi da deponuju svoje pasoše na barem 10 godina".
Kako je objasnio, tom centralizacijom se sprema prodaja i EPS, pa bi direktori trebali da ostanu u Srbiji, kako bi javnost kroz nekoliko godina mogla da ih prozove za odgovornost.
"Doneli su izuzetno važnu i krupnu odluku i moraju ostati ovde da bismo mogli da ih za par godina, pitamo da li i dalje misle da je to što su učinili bila dobra ideja, a ne da odmah po prodaji EPS odu u inostranstvo za savetnike u nekim energetskim kompanijama, kao što je bio slučaj sa ljudima koji su reformisali bankarski sistem u ovoj zemlji", dodao je Čanak.
Kako je istakao Čanak, tada svi direktori treba da budu spremni da odgovaraju za svoje greške.

http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/canak-centralizacijom-se-sprema-prodaja-i-eps_606130.html





Нема коментара: