среда, 3. јун 2015.

УСКОК дорадио оптужницу против Бандића

Хрватска Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) је након дораде данас поновно подигла оптужницу против загребачког градоначелника Милана Бандића
и његових двоје сарадника, Ивице Ловрића и Зденке Палац, које терети да су погодовали удрузењу "У име породице" и обезбедили јој незакониту корист.
УСКОК је, наиме, спровео додатне доказне радње и подигао оптужницу којом се окривљенима ставља на терет кривично дело злоупотреба положаја и овлашћења, за шта је законом предвиђена казна од шест месеци до пет година, или једне до 12 година уколико је (не)делом прибављена "знатна имовинска корист".
Након првог подизања оптужнице Тужилаштво је саопштило да је Бандић на захтев удружења "У име породице" донео одлуку  о покровитељству Града Загреба над њиховом акцијом прикупљања потписа за расписивање референдума "Бирајмо заступнике именом и презименом".Иако покровитељством није била обухваћена и финансијска подршка, Бандић је од својих сарадника тражио да помогну удружење Жељке Маркић.
Супротно раније донетој одлуци, од Ловрића као шефа градске Канцеларије за образовање, културу и спорт затражио је да за потребе тог удружења на рачун града организује штампање летака и плаката за подручје целе Хрватске, њихову испоруку и  снимање и емитовање радијских спотова.
Осим тога, Бандић је од Зденке Палац затражио да за потребе скупљања потписа грађанској иницијативи "У име породице " бесплатно уступи на коришћење 50 штандова, што је она и учинила, преноси агенција Хина.На тај су начин, тврде у УСКОК-у, Бандић и Ловрић Загреб обавезали на плаћање најмање 203.000 куна, док је Палац оштетила Тржнице Загреб за најмање 105.000 куна.
Удружењу су окривљени на тај начин прибавили имовинску корист од најмање 308.000 куна, тврди Тужилаштво.Поред Бандића, који је раније осумњичен за корупцију у афери Аграм и Ловрић је пре ове истраге био на мети УСКОК-а због штетног уговора у вези трансфера кошаркаша Дарија Шарића с фирмом "Клемм Сецуритy", чији је власник Јосип Клем такође под истрагом, али и за незаконито давање у најам дискотеке "Салоон" на Тушканцу и запошљавања у Цибони особа које је плаћао Загребачки холдинг.Бандића се, пак, у свим наводним кривичним радњама из афере Аграм сумњичи да је оштетио град којим је управљао 12 година, осим у случају повезаном с председничком изборном кампањом где је због неплаћања пореза на донације примљене након избора 2010. наводно оштетио и државни беџет.
Укупну штету Тужилаштво процењује на преко 20 милиона куна (2,6 миона евра).Уставни суд је почетком априла уважио жалбу Бандићевог адвоката, након чега је пуштен на слободу из истражног затвора у Реметинцу, а одлуком Жупанијског суда у Загебу од 17. априла поново обавља дужности престоничког градоначелника.Након што је данас сазнао о подизању дорађене оптужнице, поручио је да у вези свега "мирно спава".
(Танјуг)

http://www.dnevnik.rs/hronika/uskok-doradio-optuznicu-protiv-bandica

Нема коментара: