четвртак, 4. јун 2015.

Начелница туристичке инспекције ослобођена оптужбе

У Основном суду у Новом Саду јуче је начелница новосадске Туристичке инспекције Радослава
Рончевић (53) која је била окривљена за злоупотребу службеног положаја у вези с трагичним пожаром у дискотеци „Контраст„
у којем је 2012. године страдало шеторо младих, ослобођена одговорности, пред поступајућим судијом Срђаном Савићем.
У оптужном акту наведено је да  инспекторка није поступала у складу са Законом о туризму и Правилником о техничким, односно санитарно-хигијенским условима за опремање угоститељских објеката. У тужби још пише да је она од 2007 до 2012. године “прибавила корист закупцу поменутог ноћног бара “ у виду могућности да овај угоститељки локал обавља делатност, тако што није предузела лични надзор и наложила подређенима да га обаве.
Њој се оптужним пердлогом стављало на терет да  је у случају уочених пропуста пропустила да примени овлашћења и наложи отклањање утврђених неправилности и одреди рок за њихово откалање, односно забрани обављање делатности и пружање услуга.
Оптужена Радослав Рончевић је јуче у завршној речи рекла да се не осећа кривом за дело које јој се ставља на терет и нагласила да се ниједна надлежност туристичке инспекције не односи на здравље и безбедност људи у угоститељским објектима, те да се као радник државних органа и родитељ саосећа с родитељима који су у трагедији у “Контрасту” изгубили своју децу.
Подсетимо, средином априла одржано је суђење у којем су окривљени инспектори Управе за ванредне сутуације задужених за  превентивну заштиту, Славко Хајровић, Маја Голубовић и Тихомир Вулевић.  Они су, према тужилаштву извршили кривично дело злоупотребе службеног положаја. Тихомир Вулевић и Славко Хајровић терете се да приликом контроле објекта, који, иначе, није задовољавао све мере заштите од пожара, нису забранили рад одређене делатности. Окривљени инспектори, такође, не признају кривично дело  које им се ставља на терет.
Пресудом у Вишем суду за трагедију у “Контрасту” у јуну прошле године, после 27 месеци суђења,  за смрт шест жртава окривљени су добили 30 године робије.  Власник Алојз Ганић (69) осуђен је на  пет, закупац Славиша Станишић (47) и електричар Мирослав Папуга (51) на по девет, а другом закупцу Дејану Ратковићу (37) веће је одмерило седам година затвора. Сва четворица оптужених су пуштена из притвора до правоснажности пресуде.
Као олакшавајуће околности узето је то „да до сада нису осуђивани и да су сви породични људи“. Међутим, како је образложено, због последица, судско веће је изрекло овакве казне.
Породице жртава су после изрицања ове пресуде из велике сале суда изашле разочаране. Истичући да ни једна пресуда не може да врати њихову децу, најавили су да ће се жалити. Родитељи Милене Далмација (26), Тамаре Миладиновић (25), Марине Аничић (25), Рената Вуковића (20), Зорана Игњатовића (28) и Марка Павловића (29) сматрају да треба да се утврди одговорност и инспекцијских служби као и поступање ватрогасаца кобне ноћи.
М. Вујачић
Кривична пријава против тужилаца
Бранко Миладиновић,  отац стардале у пожару Тамаре, који је јуче с Радетом Аничићем оцем настрадале Марине, пратио јучерашње суђење док је на својим грудима држао велику читуљу поводом ћеркине смрти, обавестио је јуче нашу Редакцију да је поднео кривичну пријаву против пет особа с функцијама у Основном и Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду. Он за њих сматра да су поступали пристрасно, несавесно и да су кршили јавнотужилачки етички кодекс.
Такође, Миладиновић верује да су они прекршили уставност и законитост, ускраћујући људска права и грађанске слободе у предметима кривичних пријава родитеља пострадале деце.

http://www.dnevnik.rs/hronika/nacelnica-turisticke-inspekcije-oslobodjena-optuzbe

Нема коментара: