субота, 13. јун 2015.

ДСС ОЧЕКУЈЕ ОСТАВКУ ПАЈТИЋА ЗБОГ КАТАСТРОФАЛНОГ ВОДОСНАДБЕВАЊА У ВОЈВОДИНИ

Демократска странка Србије очекује да председник Владе Војводине Бојан Пајтић поднесе оставку због петнаестогодишње небриге за основне животне потребе грађана и катастрофалног стања система јавног водоснабдевања и одвођења отпадних вода у Војводини чију смо кулминацију недавно видели у Панчеву, рекао је на конференцији за новинаре Давор Сантрач, координатор рада ресорних одбора у Покрајинском одбору ДСС.
„Након деценије и по власти Демократске странке ситуација у АП Војводини је таква да више до половине њених житеља нема приступ питкој води из чесме, а ситуација са одвођењем отпадних вода и загађењем малих водотокова је стравична јер више од две трећине територије наше покрајине нема решено ово питање. Када кажемо небрига имамо у виду да идејни и главни пројекти којима су ови проблеми могли бити решени постоје и да је покрајинска администрација само требала да ради свој посао и – у сарадњи са локалним самоуправама – обезбеди изворе финансирања што није желела да уради. На жалост, није у питању само небрига, већ и незнање, дрскост и последична срамота“, истакао је Сантрач.
Он је навео низ погрешних одлука које су донели челници покрајинске власти.
„Незнање је када наводни „суперменаџер“ Горан Јешић уложи осам милиона евра у градњу Фабрике воде у Инђији на погрешном месту, па она не може да производе довољно воде ни за прање сопствених филтера. Незнање је када дозволите да од 18 постројења за прераду воде у Војводини у њих 12 опрема застари.Дрскост је када Влада Војводине годинама брани Новом Саду градњу нове фабрике воде, па заврше на суду који пресуди против администрације Бојана Пајтића. Дрскост је када се, противно интересима четристо хиљада људи и здравом разуму, поставља камп пословних пријатеља из тадашњег руководства фестивала Егзит на изворишту воде и, потом се, по том кампу у друштву британског амбасадора шећка. Срамота је да се чекало петнаест година да се у Великом бачком каналу накупи 400 хиљада кубних метара отровног муља и да оно што би требало да буде понос и дика Војводине функционише за власти Бојана Пајтића као огромна септичка јама“, рекао је Сантрач.
Он је нагласио да је за Демократску странку Србије решавање проблема јавног водоснабдевања и одвођења отпадних вода у Војводини приоритет свих приоритета.
„Процене стручњака су да је за ту сврху потребно око 700 милиона евра и верујемо да ћемо од грађана Војводине на предстојећим изборима добити подршку да реализујемо скуп мера којим ћемо у наредним годинама драстично поправити набоље свакодневни живот грађана наше покрајине“ рекао је Сантрач и додао да ДСС нема намеру да новац набавља од ММФ, Светске банке или из кредита Европске банке за обнову и развој.
„Досадашњи разговори које наша странка има превасходно са Руском федерацијом, али и другим земљама чланицама БРИКС-а, показују за нас очекивано добру вољу да се донацијама и далеко повољнијим кредитним линијама него што је то случај код финансијских институција под надзором САД и Брисела побољша свакодневица не само грађана Војводине, већ и целе Србије“, закључио је Сантрач и изнео очекивање да ће Демократска странка Србије на скорим покрајинским изборима добити од грађана подршку и преузети одговорност да „Војводину учинимо заиста лепом и диком целе Србије“.

http://dss.rs/dss-ocekuje-ostavku-pajtica-zbog-katastrofalnog-vodosnadbevanja-u-vojvodini/

Нема коментара: