субота, 13. јун 2015.

A od čelnika opštine - cela zgrada!

Ništa nismo zloupotrebili i nikoga nismo izmuzli, nego smo ih pustili da ulože novac da bismo im naplatili kad srede objekat.
Ovako za “Blic” Dragan Vukanić, bivši predsednik Opštine Voždovac, objašnjava ugovor sklopljen 2012. sa Fakultetom za projektni i investicioni menadžment, kojim je opština bez konkursa dala na korišćenje, praktično poklonila ovoj ustanovi 1.174 kvadrata poslovnog prostora u Ulici Bože Jankovića 14.
Tražio sam reviziju ugovora
- Razgovarao sam na početku svog mandata s dekanom fakulteta da se ugovor revidira, odnosno poništi i da se napravi novi. Objasnio sam mu da ne možemo da izdajemo bez nadoknade tih oko 900 kvadrata poslovnog prostora opštine - ističe Aleksandar Savić, predsednik opštine Voždovac, koji je nasledio ugovor od svog prethodnika.

- "Kad sredi objekat”, fakultet bi se odužio opštini: da li kroz besplatne studije za određeni broj socijalno ugroženih akademaca s Voždovca ili na drugi način, Vukanić zna samo u crtama jer je, kaže, izgubio iz vida ugovor po završetku mandata. Do dolaska novog predsednika opštine, koji je ugovor revidirao, praktično poništio, opštinski budžet već je bio oštećen za oko 6.500.000 dinara. Zašto je opština dala zgradu na korišćenje na neodređeno vreme Fakultetu za projektni i investicioni menadžment? Da bi ta ustanova mogla da počne da radi - odgovor je Vukanića.

Ugovor bez naznačene sume za zakup izaziva sumnje i šefa odbornika DS u Skupštini opštine Vladimira Todorića, koji je na poslednjoj sednici najavio i podnošenje krivične prijave protiv odgovornih lica.

Vukanić kaže da je zgrada bila u toliko lošem stanju da “nije ni bilo šta da se naplati”.
Zgrada je bila neupotrebljiva
- Deo gradske uprave bio je smešten u ovoj zgradi i kad su oni napustili prostor, bio je neupotrebljiv. Onda je fakultet preuzeo obaveze da sredi i dovede do upotrebne vrednosti zgradu, a da mi ne naplaćujemo dok ne počne da radi - kaže Dragan Vukanić, nekadašnji prvi čovek Voždovca.

- Ostalo je na novoj upravi da napravi aneks ugovora. Naš potez je bio human, ništa nismo zloupotrebili i nikoga nismo izmuzli, nego smo ih pustili da ulože novac da bismo im naplatili kad srede - kaže Vukanić.

Njegov naslednik na čelu opštine Aleksandar Savić nasledio je i sporni ugovor. Savić kaže da je predloženo dekanu Petru Jovanoviću da sračuna troškove ulaganja u zgradu.

- Angažovali su agenciju da izračunaju troškove i doneli račun od 100.000 evra. U međuvremenu smo vratili Narodni univerzitet “Svetozar Marković” pod okrilje opštine, pa smo prostor fakulteta priključili Univerzitetu. Univerzitet je potom izdao taj prostor fakultetu za oko 235 dinara po kvadratu, po ceni za kancelarije za obrazovne sisteme. Sada pola cene zakupa, 95.000 dinara mesečno, fakultet plaća Univerzitetu, a druga polovina od 95.000 im se odbija zbog uloženih para u obnovu zgrade. Otprilike će im se sedam-osam godina odbijati polovina na ime ulaganja, a onda će fakultet plaćati punu cenu zakupa oko 190.000 dinara - objašnjava Savić. 
 
“Debelo plaćamo zakup”
- Dekan je na simpozijumu projekata na Zlatiboru, ostaje do nedelje. Fakultet debelo plaća prostorije i renovirao je zgradu. Tu je bio vojni odsek Voždovac pre pet godina - kaže profesor dr Vojislav Đorđević, koga smo sinoć zatekli na fakultetu koji je juče otvoren oko 18 sati da bi nekoliko studenata polagalo ispite. M. T.


http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/567270/A-od-celnika-opstine--cela-zgrada

Нема коментара: