субота, 13. јун 2015.

Главни судија признаје позајмицу од 3.000 евра

У Вишем суду у Новом Саду је, више од седам година после догађаја, пред новим судским већем отворен главни претрес оптуженима за намештање фудбалске утакмице између новосадског
прволигаша „Војводине” и лучанске „Младости” (завршена победом гостију 1:0), одигране 12. децембра 2007. године у Лучанима.
Након што је обустављен поступак против  Ратка Буторовића, после његове смрти у јуну 2013. године, на оптуженичку клупу пред кривичним већем, којем преседава судија Мирољуб Новићевић, сели су тадашњи комесар за безбедност ФК „Војводина” Милан Чабрић (42), оптужен за давање мита, и тројица судија из Београда, који су тада били на терену стадиона у Лучанима: Михајло Јекнић (52), окривљен за примање мита, Борислав Кашански (44), коме се приписује примање мита, и Горан Ковачић (44), који се терети за давања мита у помагању. Сви окривљени  јуче су се изјаснили да се не осећају кривима за дела која им се стављају на терет, а остали су при одбранама које су изнели на суђењу одржаном 2013. године.
Измењеном оптужницом, Милан Чабрић терети се да је 11. децембра 2007. године, дан пре утакмице, у договору с тадашњим председником Управног одбора Ратком Буторовићем, обећао поклон службеним лицима Михајлу Јекнићу и Бориславу Кашанском, те су они „примили обећање поклона”. Горан Ковачић је у томе, наводно, помогао тако што је Чабрићу дао бројеве телефона Јекнића и Кашанског, иако је знао да су они потребни ради подмићивања тих судија.
На утакмици је окривљени Јекнић, као главни судија, пропустио у 72. мунуту да досуди казнени ударац – пенал за ФК „Младост”, а утакмица је завршена победом новосадског клуба. На тај начин Јекнић је, непредузимањем службене радње коју је морао извршити, директно утицао на исход утакмице у корист ФК „Војводина”. За то је Јекнићу предато 3.000 евра, наводи се у оптужном акту.
– Нико ми није обећао поклон и нисам примио никакав новац да судим у корист ФК „Војводина” – изјавио је јуче Јекнић, који је оспоравао мито, али не и да је узео 3.000 евра као позајмицу од Ратка Буторовића, коју је, како каже, и вратио. – Такође, нисам пропустио да досудим казнени ударац, а и да јесам, то није кривично дело.
На питање заменика вишег јавног тужиоца, тај окривљени је казао да пре узимања тог новца Буторовића није познавао, а узимање девиза од непознатог човека објаснио је тако што је дошао на ту „сулуду идеју” кад га је назаво Чабрић и позвао на ручак и дружење у Нови Сад.
– Знао сам да Буторовић руководи клубом, финансира га, и стога сам сматрао да има пара. Позајмио сам новац од њега лично, а не од њега као председника клуба – казао је Јекнић. Оптужени Борислав Кашански рекао је да се, без обзира на епилог суђења, већ осећа драконски кажњен јер је након 14 година судијске каријере без мрље осам година искључен из суђења.
– С обзиром на моје године, каријера ми је завршена – додао је Кашански. – Напомињем, поносан сам на начин како сам судио ту утакмицу.
Наставак суђења је 21. септембра, кад је планирано саслушање шест сведока.
М. Вујачић


http://www.dnevnik.rs/hronika/glavni-sudija-priznaje-pozajmicu-od-3000-evra

Нема коментара: