уторак, 5. мај 2015.

VLAST PROTIV SAMOSTALNOG ŽIVOTA OSOBA SA INVALIDITETOM

Srbija u 5. maj, kada se obeležava Evropski dan samostalnog života osoba sa invaliditetom, ulazi sa Zakonom o socijalnoj zaštiti koji je do danas ostao mrtvo slovo na papiru u delu koji se tiče personalne asistencije za osobe sa invaliditetom, iako je donet još 2011. godine. Zahvaljujući izgovorima vrha vlasti o merama štednje i diletantizmu u radu nadležnih institucija na lokalnom nivou, u ogromnom broju gradova i opština u Srbiji nije zaživeo Servis personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom koji je predviđen Zakonom. U onom malom broju gradova i opština u kojima postoji, Servis se krajem svake budžetske godine suočava sa neizvesnošću da li će biti u planu budžeta za sledeću godinu. Servis personalnih asistenata Zakonom je namenjen najaktivnijim osobama sa invaliditetom, a izbegavanjem da ga uvedu u sistem socijalne zaštite, lokalne samouprave direktno krše Zakon.

Na osnovu svega, Nova stranka zaključuje da i ova vlast, kao i svaka nesposobna i autoritarna, teži da onemogući samostalni život članicama i članovima jedne izuzetno brojne zajednice osoba sa invaliditetom. Svaka nesposobna i autoritarna vlast boji se slobodnih, mislećih ljudi koji traže pravo na slobodu kretanja, izbora načina života, školovanja, zapošljavanja i drugo.

Nova stranka smatra da osobe sa invaliditetom predstavljaju nezaobilazni potencijal, a ne pretnju izgradnji poštovane i snažne Srbije i zalagaće se da se sva pitanja koja se tiču dostojanstva osoba sa invaliditetom uvedu u žižu političkog interesovanja i političkih zbivanja u Srbiji.

http://www.novastranka.rs/vesti/vlast-protiv-samostalnog-zivota-osoba-sa-invaliditetom

Нема коментара: