уторак, 26. мај 2015.

Stambena kriza u Srbiji zahteva hitnu akciju

Srbija je doživela ogromne izazove u poslednje dve decenije, a trenutno se suočava sa strukturnim prilagođavanjem, visokom stopom nezaposlenosti i siromaštvom. Sve ovo je stvorilo stambenu krizu na koju je neophodno hitno reagovati, rekla je specijalna izvestiteljka UN-a za pravo na adekvatno stanovanje Leilani Farha na današnjoj konferenciji za medije.“Srbiji je hitno potreban nacionalni zakon o stanovanju koji podstiče nediskriminaciju i inkluziju u saglasnosti sa njenim međunarodnim obavezama vezanim za ljudska prava. I kada se usvoji, taj zakon se mora sprovesti bez odlaganja,” izjavila je specijalna izvestiteljka UN-a za pravo na adekvatno stanovanje Leilani Farha.
Početkom 1990-tih, ogroman društveni stambeni fond u Srbiji je privatizovan i stanovi su prodati pojedincima i porodicama po simboličnim cenama, što objašnjava visoku stopu vlasništva nad kućama i stanovima. Međutim, vlasništvo nad nepokretnosti u ovom kontekstu ne garantuje adekvatne uslove stanovanja.
“I vlasnici stanova i podstanari su jednako naglasili da su račun za struju, grejanje ili drugi troškovi jednostavno nepriuštivi. Neki podstanari su primili obaveštenje o iseljenju zbog neizmirenih obaveza”, naglasila je izvestiteljka.
Poseta specijalne izvestiteljke Srbiji je došla u idealnom trenutku kada je u izradi nacionalni zakon o stanovanju.
“Ovaj novi zakon mora ozbiljno uzeti u obzir pitanja dostupnosti, pristupačnosti i sigurnosti stanarskog prava za sve, posebno za ugrožene grupe. Zakon mora biti čvrsto utemeljen u međunarodnom pravu i standardima vezanim za poštovanje ljudskih prava”, naglasila je gospođa Farha.
“Po mom mišljenu, neka značajna stambena pitanja iz prošlosti su ostala nerešena. Uslovi u kojima žive Romi su šokantni i dalje im preti iseljenje sa razornim posledicama. Ukoliko se i dalje dopusti ovakva situacija to samo može pogoršati diskriminaciju, stigmatizaciju i isključenost,” istakla je Leilani Farha.
Iako je ostvaren istinski napredak u odnosu na izbeglice i interno raseljena lica, ciljani programi su i dalje od ključnog značaja. Adekvatni uslovi stanovanja igraju važnu ulogu u socijalnoj inkluziji i predstavljaju kamen temeljac u uživanju svih drugih ljudskih prava.
Specijalna izvestiteljka se takođe upoznala sa veoma lošim uslovima stanovanja ostalih osetljivih grupa koje imaju različite stambene potrebe, kao što su osobe sa invaliditetom, mladi, stare osobe, žene žrtve porodičnog nasilja, kao i migranti i izbeglice iz Afrike i Bliskog istoka.
Ekspertinja za ljudska prava je navela da sudovi u Srbiji tek treba da private međunarodno pravo i da nisu obezbedili pristup pravnim lekovima za kršenje prava.
autor: MIizvor: Novi magazin

http://www.novimagazin.rs/vesti/leilani-farha-stambena-kriza-u-srbiji-zahteva-hitnu-akciju

Нема коментара: