уторак, 26. мај 2015.

Sistem finansiranja legalizovao korupciju

SINOS ocenjuje da su medijski zakoni i sistem projektnog finansiranja legalizovali korupciju i dodaje da je raspodela budžetskog novca po novim pravilima pokazna vežba deljenja glavnog kolača
Prva raspodela budžetskog novca za projekte koje odobrava Ministarstvo kulture i informisanja obavljena na osnovu novih pravila medijskih zakona pokazala je svu slabost i koruptivni potencijal projektnog finansiranja, saopštio je danas Sindikat novinara Srbije (SINOS).

"Komisije u kojoj su većinu činili predstavnici odabranih medijskih udruženja raspodelile su novac građana Srbije sopstvenim udruženjima, tako da se niko ne ljuti i da svi budu namireni", navodi se u saopštenju.

SINOS ocenjuje da su medijski zakoni i sistem projektnog finansiranja legalizovali korupciju i dodaje da je raspodela budžetskog novca po novim pravilima pokazna vežba deljenja glavnog kolača.

"Novac lokalnih samouprava, posle gašenja lokalnih medija, po istom ključu, ortački i bratski biće raspodeljen medijskim kućama koje su članice udruženja i asocijacija koje većinski odlučuju o raspodeli novca građana Srbije", ocenjuje SINOS.

Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udruženje novinara Srbije u saopštenju su objavili iznose za projekte u koje su imali uvid.

Prema tim podacima, Udruženje novinara Srbije dobilo je 2,67 miliona dinara, Nezavisno društvo novinara Vojvodine 2,21 miliona dinara, a Nezavisno udruženje novinara Srbije 1,2 miliona dinara.

Asocijacija medija dobila je 1,93 miliona dinara, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija 1,99 miliona dinara, a Agencija Fonet, čiji je vlasnik i predsednik UO Asocijacije medija 2,16 milion dinara.

Agencija Beta, koja je članica Asocijacije medija, dobila je 2,53 miliona dinara, Savet za štampu, čija je predsednica UO i predsednica UNS-a dobio je 1,91 miliona dinara, a Lokal pres 916.000 dinara.

Kako se dodaje, pored sukoba interesa i odobravanja novca za projekte koje su podnele njihove asocijacije i udruženja, "namirene" su i medijske firme koje su u vlasništvu porodice ministra odbrane Bratislava Gašića, pa su tako firma ADD Production i "Zona plus", koje su u vlasništvu sina i supruge, na konkursu dobila 768.000, odnosno 900.000 dinara.

Dodaje se da je za seriju o filantropiji Fond B92, čiji je osnivač Veran Matić, "medijski ekspert koji je odlučivao o projektima i jedan od najbližih saradnika državnog sekretara za informisanje u Ministarstvu kulture Saše Mirkovića", dobio nešto manje od četiri miliona dinara.

Potpuno je jasno, navodi se, zašto je Ministarstvo kulture i informisanja zakonom i podzakonskim aktima onemogućilo da u komisijama za dodelu projekata participiraju predstavnici Sindikata novinara Srbije i Profesionalnog udruženja novinara Srbije, organizacija koje su upozoravale na negativne posledice loših zakonskih rešenja.

http://akter.co.rs/27-drutvo/128876-sistem-finansiranja-legalizovao-korupciju.html

Нема коментара: