четвртак, 7. мај 2015.

Propašćemo između dve stolice

Dubravka Stojanović: Propašćemo između dve stolice

 

Kada je Vladimir Putin 2014. prisustvovao obeležavanju godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, domaćin jubileja, francuski predsednik Fransoa Oland, nije mu otkazao pozivnicu zbog ukrajinske krize. "Možete da se ne slažete s Putinom, ali nikad neću zaboraviti da je ruski narod izgubio milione života u Drugom svetskom ratu", rekao je tada.
 
Olandu danas ne pada na pamet put za Moskvu, na obeležavanje Dana pobede nad fašizmom. Ni američki predsednik Barak Obama nema tu destinaciju u planu. Kabinet britanskog premijera Dejvida Kamerona glatko je odbio poziv. Oni koji su nekada bili saveznici u antifašizmu danas su usred hladnog rata. O tome revidiraju li stari saveznici istoriju, te kako je jedan četnički vojvoda postao prihvatljivo društvo za bivšeg kagebeovca, govori za NIN istoričarka Dubravka Stojanović.

- Istorija kaže da između dve stolice možete samo da propadnete. Samo je tokom Hladnog rata moglo to da se radi, ali čim bi se pojavilo nešto što je nekoj zemlji bilo zaista važno, ona je brže-bolje prilazila jednoj strani u toj bipolarnoj podeli – to su radili i Egipat i Indija, naši nesvrstani saveznici. I detalji naše spoljne politike pokazuju da je ta igra „između ovoga i onog“ značila češće da ste u jednom trenutku s jednima, a u sledećem s drugima. Teško je istovremeno biti na dva mesta. To znamo i iz fizike i iz privatnog života! - ističe Dubravka Stojanović.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/556587/NOVI-NIN-Propascemo-izmedju-dve-stolice

Нема коментара: