понедељак, 25. мај 2015.

Predsednik Italije uveren u pozitivan odgovor EU Srbiji

Predsednik Italije Serđo Matarela rekao je danas u govoru poslanicima Skupštine Srbije u Beogradu da je vreme da se prevaziđe "istorijsko zakašnjenje" i da Srbija zauzme mesto u Evropskoj uniji koje joj po zaslugama pripada.

"Srbija je odlučno i hrabro krenula da se vrati na mesto koje joj po istoriji pripada, u Evropu. Nema sumnji da će Beograd umeti da odgovori na očekivanja i da će odgovor EU biti pozitivan", rekao je Matarela na posebnoj sednici Skupštine.

On je istakao da čvrsto veruje da će Srbija uspeti da "konsoliduje postignute rezultate" i nastavi reforme u privredi, pravosuđu i borbi protiv korupcije.

Italijanski predsednik je naglasio da je saradnja u regionu podjednako važna, kao i normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Evropski put neće biti jednostavan, ali je to put koji vodi ka napretku", rekao je Matarela i dodao da je uveren da je Srbija sposobna da prevaziđe "napetosti koje tinjaju ispod pepela teške prošlosti".

On je ocenio da je Evropa u krizi i da joj preti velika opasnost na istoku i jugu, ali da je Srbija postala zemlja koja je "rasadnik mira i stabilnosti" i koja učestvuje u zajedničkim naporima da se opasnosti prevaziđu.

Matarela je kazao da podrška Italije, prijateljske zemlje, neće izostati i podsetio da se putevi vekovima ukrštaju, još od Rimskog carstva.

"Prihvatio sam potrebu koju u celosti deli italijanska vlada, da treba naglasiti čvrstu podršku naše zemlje na svim institucionalnim, političkim, ekonomskim i kulturnim nivoima, svim najvažnijim težnjama srpskog naroda", rekao je on.

Govor je završio citatom književnika Ive Andrića i rečima da će Italija uvek biti uz Srbiju kao veliki i iskren prijatelj.

Posebnoj sednici Skupštine prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić i ministri, i predstavnici diplomatskog kora. Matarela je prvi predsednik Italije koji je održao govor u Skupštini Srbije.

Matarela je danas u Beogradu razgovarao s premijerom i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.


http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/4283-predsednik-italije-uveren-u-pozitivan-odgovor-eu-srbiji

Нема коментара: