уторак, 26. мај 2015.

Poništene krivične prijave

Kako je brojnim malverzacijama i skandalima godinama urušavan Filmski centar Srbije (5). Knežević: Ana Vučetić je optužena za izbacivanje FCS iz prostora u Čika Ljubinoj ulici
AFERA sa postavljanjem v. d. direktorke "bez papira" Snežane Marić na čelo najznačajnije nacionalne ustanove kulture u oblasti kinematografije, samo je novi dodatak za bogat "mozaik" skandala iza kojih stoji Ana Vučetić, pomoćnik ministra za kulturu - podsećanja radi, nasilno izbacivanje Filmskog centra Srbije avgusta 2006. iz elitnih prostorija u Čika Ljubinoj ulici broj 15, i preseljenje u oronulu zgradu u blizini železničke stanice (Zagrebačka 9, sada Koče Popovića), urađeno je sa potpisom Ane Vučetić.
Kao predsednik Upravnog odbora FCS u to vreme, potpisala je skandaloznu odluku o zameni ovog prostora, i time dala saglasnost Ministarstvu kulture, tadašnjem ministru Draganu Kojadinoviću, i državnom sekretaru za kulturu Ljiljani Šop (svi iz vrha SPO), da se ova "legalna" pljačka ozvaniči. Filmski centar Srbije na volšeban način ostao je tada i bez svojih prostorija na Terazijama 13 i u Nušićevoj 4 (o čemu su "Novosti" takođe više puta pisale), a čitav taj proces vođen je pod "spregom" Đorđa Milićevića, tadašnjeg direktora ove ustanove, i Ane Vučetić, predsednika UO.
Srđan Knežević, filmski teoretičar i autor, sakupio je veliku dokumentaciju u kojoj se posebno bavio "slučajem Vučetić":
- Na osnovu tih dokumenata, podneo sam krivičnu prijavu protiv nje, kako zbog potpisivanja štetnog ugovora kojim je FCS za 320 kvadrata poslovnog prostora u centru grada dobio 350 ruiniranih kvadrata na trećem spratu bez lifta, bez centralnog grejanja, u zgradi koja je u sudskom sporu, kao i zbog drugih finansijskih malverzacija. Od Kanskog festivala 2007, gde su ona i Đorđe Milićević potrošili više od 100.000 evra, do milionske malverzacije na festivalu Sinema siti u Novom Sadu, u kojoj je reč o klasičnom pranju novca. Vučetić je u istražnom postupku tada izjavila da se "ne seća šta je kao predsednik UO potpisivala", a ta krivična prijava je na moje veliko iznenađenje poništena - ističe Knežević.
IZBRISANA BIOGRAFIJA ZANIMLjIVO je da su u profesionalnoj biografiji Ane Vučetić koja se nalazi na sajtu Ministarstva kulture upisane sve funkcije koje je obavljala, osim da je bila predsednik UO FCS. Ova, po rečima filmologa Božidara Zečevića, "potpuno nekompetentna, ali samovoljna osoba, koja se vremenom, iz činovničke anonimnosti popela do samog vrha Ministarstva kulture, već gotovo deceniju određuje sudbinu srpskog filma".
"Tandem" Milićević - Vučetić vezan je i za kriminalnu privatizaciju "Beograd filma" februara 2007, kada je biznismenu Nikoli Đivanoviću u bescenje prodato 14 bioskopa, među kojima i oni najelitniji. "Učinak" Ane Vučetić u FCS (od imenovanja na mesto predsednika UO oktobra 2005. do razrešenja oktobra 2007), i njena "vladavina" sa Đorđem Milićevićem, koštala je budžet FCS 2.217.706 evra!
Ana Vučetić, koju u filmskim kuloarima nazivaju "Rasim Ljajić Ministarstva kulture", stigla je na funkciju 2003, u vreme ministra Branislava Lečića, kada je počela da radi u Sektoru za savremeno stvaralaštvo, kulturnu industriju i kulturne odnose Ministarstva kulture i medija. Od maja 2007. bila je savetnik za kinematografiju i multimedije, a posle afere sa FCS i brojnih finansijskih malverzacija, umesto da odgovara za to, ona je avanzovala - 2008. postala je šef kabineta ministra Vojislava Brajovića. Tu funkciju zadržala je nekoliko meseci i kod narednog ministra kulture, Nebojše Bradića - od jula 2008, do septembra iste godine, kada je Bradić vratio u Sektor za savremeno stvaralaštvo. Vešto je "preplivala" i u Vladu Aleksandra Vučića, gde je pomoćnik ministra Tasovca zadužena za kinematografiju.
(Sutra: Reagovanje filmskih radnika)

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:549700-Ponistene-krivicne-prijave

Нема коментара: