четвртак, 7. мај 2015.

Ovo su najvažniji problemi zemalja regiona

Savet za regionalnu saradnju i Evropski fond za Balkan sproveli su opsežno istraživanje u sedam zemalja regiona pod nazivom Balkan Barometar. Najviše građana nezadovoljno je zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije, kriminala i političke nestabilnosti.
Istraživanje se sastoji iz dva dela - Barometar javnog mnjenja, u kojem je ispitivano javno mnjenje građana Jugoistočne Evrope, dok je drugi deo Poslovni barometar, u kojem je ispitivana poslovna klima u navedenim zemljama.
Istraživanjem je obuhvaćeno sedam zemalja - Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Srbija, dok je i Kosovo posmatrano kao posebna država.

Izveštaj pruža podatke i analize nekoliko područja društvenog, ekonomskog i političkog života, uključujući zadovoljstvo životnom/poslovnom situacijom, procene generalnih trendova i stavova prema EU integracijama, i regionalnu saradnju.

Ankete ispitivanja javnog mnjenja su sprovedene "licem u lice" na po 1.000 ispitanika iz svake države, uzrasta od 18 godina nadalje. Ankete ispitivanja poslovne klime sprovedene su na po 200 preduzeća iz svake zemlje, koje nisu u većinskom vlasništvu države.

BAROMETAR JAVNOG MNJENJA

Najviše građana nezadovoljno je zbog visoke stope nezaposlenosti, korupcije, kriminala i političke nestabilnosti.
Prema Indeksu balkanskog javnog mnijenja, građani svih država regiona žive lošije od svojih očekivanja. Ipak, najveća razlika između indeksa trenutne situacije i indeksa očekivanja zabeležen je na Kosovu.
Najmanju stopu nezaposlenosti mladih u regionu ima Albanija, a najveću BiH.
Prosečne mesečne plate u poslednjih pet godina najviše su rasle na Kosovu, a najviše padale u Hrvatskoj.
Prema prosečnoj stopi nezaposlenosti u poslednjih pet godina, vodeća zemlja regiona s najmanjom stopom nezaposlenosti je Hrvatska s 14,1 odsto, a slede Albanija, Crna Gora i Srbija.
Prema stopi rasta, vodeća zemlja regiona je Kosovo, a slede Albanija, Makedonija i Crna Gora. Hrvatska je u proseku u poslednjih pet godina zabeležila najveći pad i to čak 2,2 odsto.

http://rs.n1info.com/a57954/Biznis/Najvazniji-problemi-zemalja-regiona.html   

Нема коментара: