уторак, 26. мај 2015.

NUNS protestuje zbog otpuštanja u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija

BEOGRAD– Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je danas protestovao zbog masovnog otpuštanja medijskih radnika u kompaniji „Ringier Axel Springer Srbija”, koja je izdavač dnevnih listova „Blic”, „Alo"i „24 sata”, kao i nedeljnika NiN, „Blic žena” i „Puls”.
Kako je navedeno, poslednjih dana, bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno je više od petnaest zaposlenih u kompaniji „Ringier Axel Springer Srbija”, među kojima i samohrane majke i novinari kojima nedostaje tek nekoliko godina do penzionisanja.Prema saznanjima NUNS-a, otpuštaju se gotovo po pravilu iskusni novinari i drugi uposlenici koji su u redakcijama ove kompanije od samog osnivanja dnevnih i nedeljnih izdanja. Otkazi se uručuju po automatizmu i bez ikakvih prethodnih razgovora sa zaposlenima.
NUNS protestuje zbog toga što je reč o veoma profitabilnoj kompaniji, čije poslovodstvo se javno hvali poslovnim uspesima.
To udruženje poziva vlasnike i menadžment kompanije „Ringier Axel Springer Srbija” da umesto otpuštanja radnika preduzme druge mere racionalizacije poslovanja kao što je, na primer, smanjenje izuzetno visokih plata inače brojnog poslovodnog tima.
Podseća se i da je u toj kompaniji nezvanično zabranjeno bilo kakvo sindikalno organizovanje, tako da zaposlene kojima se izriču otkazi nema ko da zaštiti ili makar pouči o njihovim radnim pravima.
NUNS poziva zaposlene u kompaniji „Ringier Axel Springer Srbija” na međusobnu solidarnost i da iskoriste svoje pravo na sindikalno organizovanje koje im garanutuju domaće zakonodavstvo i međunarodne konvencije o radnim pravima i sindikalnim slobodama.
Beta
objavljeno: 26.05.2015.
 
 
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/NUNS-protestuje-zbog-otpustanja-u-kompaniji-Ringier-Axel-Springer-Srbija.lt.html

Нема коментара: