понедељак, 25. мај 2015.

Novo suđenje policajcima za primanje mita

U toku krivičnog postupka saobraćajci iz Čačka pribavili dokaz da alkomer marke „dreger” ima dozvoljenu
grešku plus – minus 0,017 promila

Stanica saobraćajne policije MUP-a u Čačku (Foto G. Otašević)
 
 
Čačak –Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je presudu Višeg suda u Čačku kojom su na ukupno 47 meseci zatvora bili osuđeni petorica saobraćajnih policajaca među kojima i njihov načelnik, kao i dvojica vozača, svi iz Čačka. Oni su, po optužnici višeg javnog tužioca u Čačku od 17. aprila 2013. godine, odgovarali zbog različitih dela, primanja i davanja mita, zloupotrebe položaja i falsifikata, a načelnik zbog neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca i biće im suđeno ponovo, s tim što je drugostepeni sud potvrdio oslobađajući deo presude prema Milu Terziću (35) za navodni falsifikat.
Patrola, u kojoj su bili Milan Topisirović (35) i Ivica Kaličanin (33),19. januara 2013. godine u Ljubiću je zaustavila „škodu” s vozačem Slavoljubom Nerandžićem, koji je telefonirao u toku vožnje i odavao znake alkoholisanosti pa je, tvrdi tužilac, da bi izbegao prekršajnu prijavu dao Kaličaninu 5.000 dinara, a patrola nije ubeležila tu kontrolu. Ali, Apelacioni sud nalazi da je stanje u tom slučaju nepotpuno utvrđeno, da su policajci bili nesigurni oko toga da li je Nerandžić uopšte učinio prekršaj i da Topisirović nije imao nikakav kontakt sa vozačem.
Dve večeri kasnije, 21. januara 2013, patrola u kojoj su bili saobraćajci Kaličanin i Dejan Tadić (44), zaustavila je „pasat” kojim je upravljao Milutin Žunić iz Čajetine, i „dregerom” utvrdila najpre 0,31, a petnaest minuta kasnije 0,35 promila alkohola u krvi. Ali, zaključio je prvostepeni sud, pustili su vozača ne sačinivši zapisnik o kontroli (obrazac NFI), iako mu je za taj prekršaj sledovala kazna od 5.000 dinara. U stanici, kasnije, sačinili su izveštaj da su, tobože, umesto Žunića alkotestu podvrgli nekog Slavka Jovovića, navodno radnika MUP-a Srbije. Posle dva dana, načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU u Čačku, Dragoslav Krdžić (52) uočio je da je izveštaj Tadića i Kaličanina lažan i prvome naložio da pronađe vozača Žunića i uruči mu NFI obrazac, što je ovaj i učinio. Po oceni veća Višeg suda, Krdžić je propustio da protiv Kaličanina i Tadića podnese krivičnu prijavu zbog zloupotrebe i falsifikata, a bio je dužan kao njihov starešina da to učini.
Međutim, Apelacioni sud nalazi da ni ovde nije utvrđeno šta je tačno. Naime, Višem sudu je uzeto za propust što nije prihvatio izveštaj Direkcije za merenje dragocenih metala po kome „dreger” ima granična odstupanja za plus – minus 0,017 promila, a postoji i depeša Uprave saobraćajne policije da se toleriše prekoračenje brzine do 10 odsto. „Takođe, prvostepeni sud, odlučujući o krivici Dejana Tadića, nije naveo po kom zakonu i članu je zabranjeno naknadno uručenje NFI zapisnika” – navedeno je u presudi Apelacionog suda.
Po istoj optužnici odgovarao je i vozač Miroslav Mutapović (44) zato što je 22. januara 2013. godine iz Novog Sada ka Čačku prevezao kamion „skanija”, iako je znao da je pribavljen krivičnim delom i da nije registrovan.
U slučaju načelnika Krdžića, Apelacioni sud smatra da presuda vređa njegovo ustavno pravo po kome „niko ne može biti kažnjen niti gonjen za krivično delo za koje je pravosnažnom presudom oslobođen ili osuđen”. Naime, stoji u presudi Apelacionog suda, „disciplinski postupak u MUP-u protiv Krdžića okončan je 14. maja 2013. godine oslobađanjem od odgovornosti” i to upravo za činjenično stanje koje mu se stavlja na teret optužnicom Višeg tužilaštva.
Inače, ukinutom presudom Kaličanin je bio osuđen na 16 meseci zatvora, Tadić na 7, Topisirović na 6, Terzić i Mutapović na po 3 meseca, Nerandžić na šest meseci uslovno na godinu, i Krdžić na šest meseci zatvora uslovno na dve godine. Od pomenutih kazni Apelacioni sud je potvrdio samo Mutapovićevu, ali je pretvorio u uslovnu.
Načelnik Krdžić je 6. februara 2013. godine suspendovan sa dužnosti i privremeno udaljen iz MUP-a i njegov status do danas je ostao nepromenjen, dok je MUP raskinuo radni odnos sa Terzićem i Tadićem.
G. Otašević
objavljeno: 24.05.2015.
 
 
http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Novo-sudjenje-policajcima-za-primanje-mita.lt.html

Нема коментара: