четвртак, 7. мај 2015.

Nepostojeći rezultati oko unapređenja rada pravosuđa

Živimo u zemlji u kojoj je najugroženija osoba zaštitnik građana, a rušenje integriteta same institucije ombudsmana podrazumevajuća kolateralna šteta.

Uterivanje ljudskih prava i sloboda u za vlast prihvatljive okvire, svakodnevna je pojava. Javni linč, sprovođen od strane kvazi novinara i partijskih jurišnika prerušenih u ministre, promoviše se kao poželjna alternativa institucionalnom utvrđivanju nečije krivičnopravne odgovornosti.

Uzevši sve ovo u obzir, pomalo nadrealno zvuči vladin Predlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Svojim nepostojećim rezultatima oko unapređenja rada pravosuđa, vlada je jasno pokazala da joj ono nije prioritet, ali je procenjeno kako bi dobro zvučala ta tema oko poboljšanja efikasnosti suđenja. Još jedna recka na evropskom putu u vidu zakona, koji je realno teško sprovodiv u haotičnom pravosuđu Srbije u kom se stvari nimalo nisu promenile na bolje za protekle tri godine.
Zato nema aplauza za konfuznu, sporadičnu zakonodavnu aktivnost bez jasne političke volje i jasnih političkih ciljeva.
Nismo spremni da zatvaramo oči pred daljim razaranjem našeg društva, jer je očigledno da, sa jedne strane imamo vlast bez institucionalne kontrole a s druge širenje iluzija da smo uređena država u kojoj se donose evropski zakoni.


http://istina.ldp.rs/Vesti/18899/Nepostojeci-rezultati-oko-unapredjenja-rada.shtml


Нема коментара: