уторак, 26. мај 2015.

NEOSNOVANO ODLAGANJE PRIVATIZACIJE 17 PREDUZEĆA

Narodni poslanik Nove stranke Zoran Živković je, komentarišući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, ocenio da se navedenim Predlogom krši načelo pravne sigurnosti, kao i da se ne objašnjava po kojim kriterijumima je 17 preduzeća proglašeno strateškim i time za još godinu dana zaštićeno od prinudne naplate.

Na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine, Živković je naglasio da je proces privatizacije u Srbiji uspešan bio jedino u periodu od 2002. do 2004. godine, dok ga posle toga prati dugačak spisak kiriminalnih i sumnjivih privatizacija, u čemu su velikim delom učestvovali i aktuelni predstavnici vlasti.

- Od 2004. do 2009. godine jeste period koji je dugačkim spiskom „prljavih“, kriminalnih privatizacija kompromitovao sam ovaj proces. Zatim, od 2009. godine do danas imamo spoj hibernacije i šibicarenja, a u čemu poslednje tri godine učestvuje i aktuelna vlast – rekao je Živković i dodao da se to „šibicarenje“ videlo kroz prodaju NIS-a, Zastave, JAT-a, za šta još uvek nemamo uvid u ugovore.

Govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, lider NOVE je istakao da, između ostalog, primedbu ima na onaj deo Predloga koji se odnosi na 17 navodno strateških preduzeća, a koja se stavljaju u povlašćeni položaj odlaganjem prodaje državnog kapitala u njima za godinu dana.

- Nejasni su kriterijumi po kojima su ta preduzeća strateška. Zašto je na toj listi, na primer, Fabrika maziva iz Kruševca, ili Politika? Šta je tu od strateškog značaja za Srbiju? Takođe, mislim da je nemoguće da PKB korporacija ne može da nađe kupca, već pre mislim da se čuva za nekoga ko se oblači u belo i stavlja nešto oko glave – zaključio je Živković.

On je ocenio i da je sporan član 15. Predloga kojim se predviđa da „ono što je započeto da se privatizuje prema postojećem zakonu, nastavlja se po novom“, jer se time krši načelo pravne sigurnosti. Kako je naglasio, Nova stranka svakako će priložiti amandmane, ali podršku ovom Predlogu neće dati. Naposletku, Živković je zaključio da upravo činjenica da proces privatizacije već predugo traje, jeste razlog zbog kojeg je „stvoreno previše prljavih stvari“. Zato se NOVA zalaže da se privatizacija završi što pre, odnosno do kraja tekuće godine, kako je predviđeno postojećim zakonom.




http://www.novastranka.rs/vesti/neosnovano-odlaganje-privatizacije-17-preduzeca

Нема коментара: