четвртак, 7. мај 2015.

Napredak u reformama i dijalogu - najbolji argumenti

BEOGRAD -
Poruka koju donosim jeste da želim da se prva poglavlja uskoro otvore, a ja sam tu da pomognem da Srbija dovrši sve ono što treba da se uradi do tada, izjavio je Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju.
"Srbija može da računa na moju podršku da pomognem članicama EU u postizanju neophodne jednoglasnosti. Ali da bi se to postiglo, ona mora da održi svoje napore u sprovođenju reformi i da ostane posvećena dijalogu sa Kosovom. Jasan napredak na oba fronta daće mi najbolje argumente koje mogu iskoristiti da ubedim naše države članice, rekao je Han u intervjuu za sutrašnju "Politiku".
On je ukazao da se ne sme zaboraviti da su za pregovarački okvir u pregovorima i pristupanju Srbije prioritetna poglavlja 23, 24 i 35.
"Ovo je zajednički stav svih država članica. Zbog toga je važno da Srbija učini jasan napredak o ovim pitanjima kako bi uverila države članice o svojoj jasnoj opredeljenosti ka EU vrednostima i interesima", kaže Han.
"Ovakva percepcija je tamo važna, a već dobro obavljeni posao neće biti zamagljen porukama koje bi se mogle smatrati korakom unazad, naročito o pitanjima vladavine prava. Svih 28 država članica EU ponovile su da očekuju otvaranje prvih poglavlja i ja sam uveren da će jednoglasnost biti postignuta veoma brzo", dodao je on.
Han je podsetio da su se sve države članice još prošle godine složile da se pokrenu pregovori sa Srbijom o pridruživanju EU i da je svih 28 zemalja članica EU od tada, u više navrata, izjavilo da su spremne da se uskoro otvore poglavlja.
"Ali za tango je potrebno dvoje. Uslovi su jasni. Srbija je angažovana u procesu sa Prištinom, što znamo nije lako, ali ono što je od ključnog značaja za Srbiju jeste put u EU. Države članice EU takođe očekuju ponovnu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava: pravosuđe, borba protiv korupcije, sloboda medija, reforma javne uprave", istakao je on.
Han kaže da je mnogo urađeno u proteklih nekoliko meseci i skoro smo na kraju, a on je uveren da će Srbija nastaviti da se razvija u ispunjenju svojih obaveza, što će omogućiti da se vrlo brzo krene napred.
Upitan da li je tačno, kao što tvrdi Bljerim Šalja, koordinator u razgovorima između Beograda i Prištine, da Nemačka zahteva da sporazum između Srbije i Kosova bude potpisan 2016. godine i da bez toga Srbija neće moći ne samo da napreduje ka EU, već ni da bude primljena u članstvo, Han je rekao:
"Kao što sam već pomenuo, normalizacija odnosa sa Kosovom ključni je uslov pregovaračkog okvira. Ovo je informacija poznata javnosti i nisam upoznat sa tim datumom, niti ugovorom sa takvim sadržajem."
Upitan zašto Brisel olako prelazi preko pretnji albanskih zvaničnika da će napraviti "veliku Albaniju", on je rekao da su u Briselu vrlo jasno izjavili da bilo kakva provokativna izjava koja budi sumnju u posvećenost zemlje principima i standardima EU nije prihvatljiva. "Tu ne bi trebalo da bude nikakve sumnje", dodao je on.
Prema njegovim rečima, ta obaveza podrazumeva regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose i u tom kontekstu je bio ohrabren onim što je video od premijera zapadnog Balkana u Briselu 21. aprila.
"Svi su bili usredsređeni na ono što ih ujedinjuje, razgovarali o tome koja je njihova zajednička budućnost, a ne o onome što ih je delilo u prošlosti. Mislim da je ovo put napred", istakao je Han.

http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/han-napredak-u-reformama-i-dijalogu-najbolji-argumenti_596934.html

Нема коментара: