понедељак, 25. мај 2015.

Na Avali počelo emitovanje digitalnog signala

BEOGRAD -
Na Avali je danas isključen predajnik analogne televizije i pušten je u rad digitalni predajnik, čime je završen proces digitalizacije za 2,5 miliona TV gledalaca iz Beograda i okoline. Digitalni predajnik na emisionoj stanici "Avala" zajedno su uključili ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.
Ljajić je najavio da će digitalizacija TV signala u Srbiji biti završena pre roka, 7. juna, umesto 15. juna kako je bilo planirano.
Kako je istakao, isključivanje signala na Avali predstavlja sam finiš procesa digitalizacije u Srbiji, jer sa predajnika na toj planini TV signal prima 2,5 miliona građana, što je trećina stanovnika Srbije.
"Od danas građani mogu da gledaju digitalni signal 22 stanice, od čega šest s nacionalnom frekvencijom i 16 s lokalnom i regionalnom frekvencijom", kazao je Ljajić.
On je rekao i da je već danas sve bilo spremno za isključenje i preostalih analognih predajnike, ali da se odustalo od toga, jer se ne zna da li su građani u čijim regionima tek predstoji digitalizacija nabavili set top boksove.
Ljajić je naglasio i da digitalizacija ne bi bila uspešno sprovedena bez donacija EU od 10,5 miliona evra.
Šef Delegacije EU Majkl Devenport ocenio je da je ovo veliki dan i da je zadovoljan kada se zadaci ispune u roku, a i pre njegovo isteka.
Devenport je kazao da je ponosan što je EU pomogla digitalizaciju u Srbiji i izdvojila 10,5 miliona evra za opremu za emitovanje koja, kako je dodao, predstavlja kamen temeljac digitalizacije.
On je podsetio da će digitalizacija omogućiti povećanje kvaliteta usluge, naročito za gledaoce s posebnim potrebama.
Devenport je kazao da je reč je o velikom poduhvati koji će koristiti i privredi jer će biti omogućen brži internet koji će značiti bolje komunikacije.
 Ljajić: Obezbedite opremu za DTV
Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će digitalizacija biti završena 7. juna, odnosno pre roka i pozvao građane da na vreme obezbede uređaje "set top boksove" (STP).
Ljajić je u Jutarnjem programu TV Pink potvrdio da je u toku završna faza digitalizacije i da se danas gasi analogni signal sa emisione stanice na Avali sa kojeg televizijski signal prima dva i po miliona građana Srbije.
Ministar telekomunikacija je istakao da su građani dobili vaučere za nabavku "set top boksova", da je reč o najugroženijim delovima stanovništva koji nisu mogli da kupe te uređaje i da je podeljeno 160.000 vaučera, a da će ostali građani morati da ih kupe.
Ljajić je dodao da su do sada građani sa Avale mogli da prate pet analognih kanala, a posle današnjeg kanala moći će besplatno da prate 22 kanala, dakle 16 lokalnih regionalnih televizija plus šest sa nacionalnom frekvencijom.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/na-avali-pocelo-emitovanje-digitalnog-signala_603290.html


Нема коментара: