среда, 13. мај 2015.

MOĆNO ŠVEDSKO ORUŽJE PROTIV PUTINA

Aktivisti su bili zabrinuti zbog trošenja državnog budžeta za vojne planove i ciljeve, pa su odlučili da smisle
nešto što je jeftinije a ipak efikasno
Švedsko društvo za mir i arbitražu (SPAS) odlučilo se za gej propagandu kako bi odbilo ruske podmornice. Oni tvrde da podmornice navodno vrebaju u švedskim vodama, prenela je švedska televizija SVT.
Aktivisti su instalirali “Pevajućeg mornara”, novi podzemni sonarni sistem, koji šalje poruku bilo kome ko se nađe u blizini.
- Dobro došli u Švedsku. Još od 1944. godine. Hej, prođi ovuda ako si gej - glasi poruka.
Sonarni sistem ima neonski animirani znak – mornara u donjem vešu koji pleše.
Švedski aktivisti smatraju da novi “metod odbrane” može da zastraši i otera komande ruskih podmornica koje plove švedskim vodama.
Jedan od menadžera SPAS-a Danijel Holking rekao je da je svaka posada ruske podmornice, koja prođe “Pevajućeg mornara”, više nego dobrodošla na stokholmskoj Paradi ponosa 1. avgusta.
Nordijska zemlja je odlučila da investira 111,9 miliona dolara u odbranu, u paranoičnom strahu da bi Rusija mogla da poveća svoje vojno prisustvo u Baltičkom moru.
Aktivisti SPAS-a su zabrinuti zbog prevelikog trošenja državnog novca u vojne svrhe. Njihova taktika sa korišćenjem gej propagande ima za cilj da bude jeftinija i efikasnija.
(Telegraf.rs/ Izvor: independet.co.uk)

http://www.telegraf.rs/vesti/1563486-mocno-svedsko-oruzje-protiv-putina-verovali-ili-ne-u-pitanju-su-gejevi-video 



             Kerry: Kritičan momenat da Rusija ispuni obaveze iz   sporazuma iz Minska


Američki državni sekretar John Kerry upozorio je danas, 23.maja, Moskvu, da je kritičan trenutak za ispunjavanje svih odredbi krhkog prekida vatre na istoku Ukrajine, dan nakon veoma dugog sastanka koji je imao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
Kerry je na sastanku NATO ministara u Turskoj, reako da je sada "kritičan momenat za djelovanje Rusije i separtista da bi oživjeli sporazum iz Minska, potpisan u prijestonci Bjelorusije u februaru ove godine.
Na dvodnevnom sastanku NATO ministara u turskoj luci na Crnom moru, Antaliji, planirano je da se nastave razgovori o krizi u Ukrajini, nestabilnoj situaciji širom Blikog istoka, te sukobima u Siriji i Iraku.
Kerry, koji je cijeli utorak, 12 maj, proveo u Sočiju gdje je sa Putinom razgovarao o Ukrajini, kaže:
"Ovo je veliki trenutak i prilika da se za tamošnji konflikt nađe put ka izvjesnijem rješenju" .
Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, takođe je rekao da Rusija mora sprekinuti da podržava pobunjenike i povući svo teško naoružanje sa istoka Ukrajine.
"Sada je vrijeme za djelovanje...postoji hitnost kada je riječ o ispunjavanju sporazuma iz Minska" rekao je Stoltenberg.

http://www.slobodnaevropa.org/archive/news/20150513/500/500.html?id=27013483


Predsednik Poljske izgubio izbore zbog Putina!


Bronjislav Komorovski zbog blagog odnosa prema Moskvi osvojio mnogo manje glasova nego što je
očekivano, pa ga je Andžej Duda pretekao za dva odsto podrške


Kažnjen... Komorovski pred drugi krug istakao da se bori za razumnu Poljsku

VAŠINGTON - Aktuelni lider Poljske Bronjislav Komorovski (62) doživeo je neočekivani debakl na predsedničkim izborima u nedelju na kojima se kao član stranke Građanska platforma kandidovao za novi mandat, a analitičari se slažu u oceni da se to dogodilo zbog njegove predusretljivosti prema Rusiji.

On je osvojio 33,1 odsto glasova birača, što je potpuno suprotno svim predizbornim anketama, dok je njegov glavni oponent Andžej Duda (42), koji se tokom kampanje zalagao za to da Poljska pošalje vojnike u sukob u Ukrajinu, dobio 34,5 odsto podrške. Zbog takvog rezultata, prema kom nijedan kandidat nije osvojio većinu, njih dvojica će ići u drugi izborni krug, zakazan za 24. maj. Međutim, niko više ne očekuje da
će pomirljivi Komorovski moći da provede još pet godina u kabinetu poljskog lidera.


Zalaže se da Poljska pošalje vojsku u Ukrajinu... Andžej Duda
 

Prema prognozama agencije Ipsos, koje su obelodanjene neposredno pre izbora, Komorovski je trebalo da osvoji čak 10 odsto glasova više od drugoplasiranog kandidata. Neke ocene su čak podrazumevale i da će njegova pobeda uslediti odmah nakon prvog kruga. Mnogo iza Komorovskog bio je Duda kao član partije Pravo i pravda. Ipak, dogodilo se potpuno suprotno i pokazalo da su u Poljskoj ojačale opcije okrenute radikalnijoj desnici.
- Rezultat je ozbiljno upozorenje za one koji žele razumnu Poljsku - rekao je juče kratko Komorovski.

Na izborima su pogubno prošli i drugi kandidati koji su se zalagali za pomirljiviji stav prema Rusiji. Tako je Magdalena Ogurek (36), popularno nazvana „barbikom postkomunista“, „kažnjena“ sa svega 2,4 odsto glasova. Njena stranka Savez demokratske levice otvoreno je pokazivala simpatije prema ruskom lideru Vladimiru Putinu i bila spremna na dijalog sa Moskvom u trenutku dok ju je čitava Evropa žestoko kritikovala zbog situacije u Ukrajini. Zbog Putina su tragično prošli i Januš Palikot (50) sa svega 1,6 odsto glasova, kao i radikalni poljski nacionalista Januš Korvin Mike (72), koji, kao i francuski nacionalisti iz Nacionalnog fronta Marin le Pen, u Putinu otkrivaju novog idola. On je dobio 3,5 odsto glasova. Inače, na
izborima je u prvom krugu učestvovalo ukupno 11 kandidata.




Pavel Kukiz
 
 

Roker briljirao - ljubitelj ex-ju muzike osvojio poljske glasače
NEKAD KRAO PESME AZRE, PA ZAMALO POSTAO PREDSEDNIK

Poljski rok muzičar Pavel Kukiz (51), poznat po tome što je na poljski prepevao hitove Azre, Parnog valjka, Haustora, Bajage i instruktora, ali i drugih bendova sa nekadašnje jugoslovenske muzičke scene, briljirao je kao nezavisni kandidat na predsedničkim izborima održanim u nedelju u Poljskoj. On je dobio 21 odsto glasova i time zauzeo treće mesto.

Osim po tome što je poznati muzičar, Kukiz je u Poljskoj stekao podršku jer se kao opcija radikalnije i konzervativnije desnice pobunio protiv sistema, a bio je čest gost demonstracija u Kijevu u vreme protesta protiv predsednika Viktora Janukoviča jer se zalagao za to da se Ukrajina izvuče iz „ruskih okova“. Pored toga, on Nemačku optužuje da će Poljake prodati Rusiji kada joj za 15 godina ne bude više bila potrebna jeftina radna snaga.

http://www.kurir.rs/planeta/predsednik-poljske-izgubio-izbore-zbog-putina-clanak-1778467



Putin laže narod, Rusi su se borili u Ukrajini!


Moskva je potrošila više od milijarde dolara za snabdevanje prorusa u istočnoj Ukrajini, gde je poginulo najmanje 220 ruskih vojnika, tvrdi se u izveštaju ruskih opozicionih aktivista, koji predstavlja poslednji projekat ubijenog kritičara Kremlja Borisa Njemcova, prenosi Rojters.
Kako prenosi britanska agencija, Njemcov je za sastavljanje izveštaja koristio otvorene izvore informacija i intervjue sa porodicama kako bi osporio argumente Moskve da se ruske trupe ne bore u Ukrajini.
Nakon ubistva Njemcova u centru Moskve u februaru, članovi njegove partije, liberalnog RPR-Parnas i nekoliko opozicionih novinara zajedno su završili izveštaj od 65 stranica.
Portparol Kremlja odbio je da komentariše izveštaj navodeći da nije upoznat sa njim i nije mogao da potvrdi ni da li je ruski predsednik Vladimir Putin pogledao izveštaj.

Neobjavljen rat

Jedan od najbližih saradnika Njemcova Ilja Jašin optužio je Putina da laže ruski narod time što poriče umešanost u rat.
- Rat sa Ukrajinom je neobjavljen rat, podli cinični rat koji predstavlja zločin protiv celokupne ruske nacije. Putina će istorija upamtiti kao predsednika koji je učinio Ruse i Ukrajince neprijateljima - rekao je on na konferenciji za novinare.
Izveštaj, na kojem je Njemcov počeo rad nakon što su ga porodice ubijenih ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini zamolile za pomoć, navodi da je najmanje 150 ruskih vojnika ubijeno u borbama u selima oko Ilovaiska i u drugim mestima u regionu tokom leta.
Rođaci poginulih vojnika primili su odšetu u vrednosti od oko 3 miliona rubalja pod uslovom da ne govore javno o njihovoj smrti, navodi se u izveštaju.
Drugi talas nasilja zabeležen je oko grada Debaljceva kada je poginulo najmanje 70 ruskih vojnika, navodi izveštaj naglašavajući da njihovi rođaci nisu dobili nikakvu odštetu.

Ruski "volonteri"

Autori izveštaja istakli su da su ruski vojnici uglavnom primorani da zvanično napuste vojsku pre odlaska na istok Ukrajine, čime je Moskva argumentovala da nema ruskih trupa u Ukrajini već da se radi samo o dobrovoljcima.
Oni su procenili da je Rusija potrošila 53 milijardi rubalja za više od 10 meseci kako bi podržala ruske "volontere" i lokalne pobunjenike kao i da bi obezbedila vojnu opremu.
Izveštaj navodi da su Rusi u borbama protiv kijevskih trupa u istočnoj Ukrajini zaradili oko 90.000 rubalja za mesec dana.

http://vesti-online.com/Vesti/Svet/491591/Opozicija-optuzuje-Putin-laze-narod-Rusi-su-se-borili-u-Ukrajini



Turska zabrinuta zbog tatarske manjine na Krimu 


Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da danas ništa ne može da opravda akcije
Rusije u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskih republikama i izrazio zabrinutost zbog tatarske manjine na Krimu
Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da danas ništa ne može da opravda akcije Rusije u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskih republikama i izrazio zabrinutost zbog tatarske manjine na Krimu.
"Ništa ne može da opravda ono što je Rusija uradila u svom susedstvu. Ukrajina. Krim. Gruzija", rekao je turski ministar uoči sutrašnjeg sastanka NATO-a u Antaliji, u Turskoj.
Čavušoglu je naveo da je Ankara spremna da igra "konstruktivnu ulogu" u sporovima između Rusije i Zapada oko Ukrajine, prenela je agencija AFP.
Turski ministar je izrazio zabrinutost Ankare zbog muslimanske tatarske manjine - naroda koji ima jake veze sa Turskom, a koji se osećaju da su na "slepom koloseku (skrajnuti) i potisnuti dolaskom nove ruske vlasti na Krimu.
Čavušoglu je, međtim primetio da je Zapad napravio greške stavljajući Ukrajinu pred oštar izbor između Evrope i Rusije. "Nažalost, iako je Berlinski zid pao, zid u našim umovima nije", naveo je turski ministar.
Sa ekonomske tačke gledišta veze Turske i Rusije su podgrejane u poslednjih nekoliko meseci, pošto obe zemlje prolaze kroz hladni period u odnosima sa Evropskom unijom.
Dve zemlje, takođe, zajedno rade na ambicioznom projektu za novi crnomorski naftovod.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:547788-Turska-zabrinuta-zbog-tatarske-manjine-na-Krimu 




                                        Mistrali idu u Kinu

Nosači helikoptera tipa mistral, koje je Francuska gradila po narudžbini Rusije, mogli bi da budu prodati
Kini, piše list "Vant čajna tajms", a prenose ruski mediji. Zbog zamrzavanja ugovora o isporuci brodova, u Moskvi očekuju ili ispunjavanje preuzetih obaveza ili vraćanje novca.



Nosači najverovatnije plove za Kinu: "Vlodivostok" je i dalje usidren u francuskoj luci
 
 
 
Kako se navodi na Tviteru Ratne mornarice kineske armije, u Šangaju očekuju dolazak francuskih vojnih brodova, među kojima će biti i desantni brod tipa mistral i kao i dikmud i fregata tipa lafajet-akoant.
"Rusija je potpisala ugovor sa Francuskom za kupovinu dva mistrala, ali je dogovor propao zbog sankcija uvedenih u vezi s ukrajinskom krizom. Francuska bi takođe mogla da pokuša da ih proda drugim potencijalnim kupcima kao što su Brazil, Kanada, Egipat i Indija. Sada je objavljeno da je jedan od glavnih kupaca Kina", piše kineska štampa.
Ruski mediji podsećaju da je zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin ranije izjavio da bez dozvole Moskve, Francuska ne može da proda nosače helikoptera mistral, napravljene za Rusiju, i da je francuska strana o tome informisana.

Ugovor za isporuku dva mistrala između Rusije i Francuske potpisan je 2011. godine. Prvi brod je trebalo da bude predat Rusiji 14. novembra prošle godine, ali do danas nosač helikoptera nazvan "Vladivostok" stoji usidren u francuskoj luci. 

http://vesti-online.com/Vesti/Svet/491661/Mistrali-idu-u-Kinu


Masovni protest zdravstvenih radnika

BUDIMPEŠTA -
Hiljade mađarskih zdravstvenih radnika protestovalo je juče u Budimpešti tražeći veće plate i sigurnije
napredovanje u karijeri, kako ne bi morali da razmišljaju o bolje plaćenom poslu u inostranstvu.
Ovo je bio jedan od najvećih protesta u Mađarskoj od početka godine. Demonstranti su gradom prošli u dve simultane kolone ( jedne u beloj, a druge u crnoj odeći), koje su se sastale pred zgradom Vlade, prenosi Rojters.
Vlada desnog centra premijera Viktora Orbana se od prošle godine često suočava sa štrajkovima zbog nekih nepopularnih mera, otopljavanja odnosa sa Rusijom ili ubeđenja da elita na vlasti koristi svoj položaj radi ličnog bogaćenja.
Demonstranti se ne obaziru na skorašnje podatke koji ukazuju da je mađarska privreda u 2014. zabeležila rast od 3,6 odsto. "Voleli bismo da nam ta robusna mađarska privreda vrati naš novac", izjavila je u govoru pred okupljenim kolegama budimpeštanska medicinska sestra Marija Šandor.
Mnoštvo zdravstvenih radnika je moralo da napusti Mađarsku i nađe privremen ili stalan posao u nekoj od zapadnoevropskih zemalja, jer nisu mogli da žive od mesečne plata koje idu i ispod 100.000 forinti (oko 366 dolara) mesečno.
Prema skorašnjem ispitivanju javnog mnjenja, svaki deseti Mađar bi rado emigrirao, što je daleko najveći procenat za više decenija, a 17 odsto bi volelo da bar neko vreme radi u inostranstvu.
Državni sekretar za zdravstvenu zaštitu Gabor Zombor je u današnjem obraćanju demonstrantima rekao kako je "svaki njihov zahtev opravdan", obećavši kako će zastupati njihovu stvar pred mađarskom vladom.

http://www.rtv.rs/sr_lat/evropa/masovni-protest-zdravstvenih-radnika_599044.html



FIFA uvodi posmatrače za rasizam

FIFA će postaviti posmatrače da paze na moguće incidente na rasnoj osnovi tokom utakmica u
kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018.
Svetska kuća fudbala planira da prati eventualne incidente tokom kvalifikacija za Mundijal u Rusiji i Kupu konfederacija u toj zemlji godinu dana ranije.
To je jedan od poslednjih koraka FIFA, koja je u poslednje dve godine pojačala borbu protiv rasizma u svetskom fudbalu.
"Zadovoljan sam što vidim da FIFA ozbiljno shvata problem rasizma i preduzima konkretne mere kako bi sprečila ponašanje koje se kosi sa sportskim duhom", rekao je fudbaler Mančester sitija i Obale Slonovače Jaja Ture na predstavljanju sistema za praćenje incidenata na rasnoj osnovi.

Navijači CSKA u Moskvi su tokom utakmice sa Mančester Sitijem u Ligi šampiona 2013. godine vređali Turea na rasnoj osnovi oponašajući majmunske zvuke.

On je prošle godine upozorio da bi tamnoputi fudbaleri mogli da bojkotuju Svetsko prvenstvo u Rusiji ako se ne reši problem rasizma. Na osnovu procene rizika, Mreža protiv diskriminacije u fudbalu (FARE) odlučiće na koje utakmice će biti postavljeni posmatrači.

"Postoji verovatnoća da će biti rasizma kada svoje utakmice igraju reprezentacije Engleske, Francuske ili Nemačke", navela je mreža FARE.

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je prošlog meseca u Moskvi da "ima još mnogo posla da se obavi" u borbi protiv rasizma u Rusiji.

U nedavnom izveštaju FARE i još jedne organizacije navedeno je da je u poslednje dve sezone bilo više od 200 slučajeva diskriminatornog ponašanja u ruskom fudbalu.

"Novi sistem praćenja je konkretna mera koja će osigurati da fudbal šalje jasnu poruku različitosti, a protiv svakog oblika diskriminacije", rekao je Blater.

http://www.b92.net/sport/vesti.php?yyyy=2015&mm=05&dd=12&nav_id=990930










 


Нема коментара: