четвртак, 7. мај 2015.

Državne pare dobijali Dinkićevi prijatelji!

Ministar privrede Željko Sertić prozvao je juče između redova Mlađana Dinkića, bivšeg ministra ekonomije, kao i njegove saradnike, da su državnu pomoć preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), kojom je Dinkić upravljao, dodeljivali isključivo svojim poznanicima!
Naime, najavljujući osnivanje nove razvojne agencije Srbije, koja bi nastala spajanjem SIEPA i Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR), Sertić je opleo po nekadašnjim čelnicima zbog protežiranja prijatelja.

- Pomoć države više neće dobijati samo oni koji poznaju ministra i državne funkcionere, već pre svega firme koje dobro rade - poručio je Sertić.
Iako smo juče povodom ovih navoda pokušali da dobijemo komentar i od Mlađana Dinkića, bivši ministar nije odgovarao na naše pozive i poruke.
 
Da je rad SIEPA u vreme dok je Dinkić bio ministar bio sporan, najbolje govori činjenica da je zbog brojnih malverzacija u toj instituciji, čije je čelne ljude postavio upravo Dinkić, 2014. policija uhapsila Jasnu Matić, bivšu ministarku za telekomunkacije i nekadašnju direktorku SIEPA, kao i funkcionere SIEPA Božidara Laganina, Vesnu Perić i Bojana Jankovića.
Oni su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet za oko 120 miliona dinara i nelegalno profitirali oko 90 miliona. Javna je tajna da je Dinkić iz senke upravljao radom SIEPA, te da je upravo on odlučivao o tome ko će njome rukovoditi i postavljao svoje ljude od poverenja.
Država ima čak 170 agencija

Željko Sertić je naveo da u Srbiji ima oko 170 raznih državnih agencija i da bi spajanje SIEPA i NARR trebalo da bude model za rešavanje pitanja i ostalih agencija, te da bi na sličan način trebalo da bude rešen problem viška zaposlenih. Ministar je najavio da će u novoj razvojnoj agenciji samo najbolji i najodgovorniji dobiti posao, kao i da će se to telo baviti svim dobrim projektima, kako novim, tako i starim.
Sertić je podsetio i da Zakon o ulaganjima predviđa osnivanje saveta za ekonomiju, te najavio da će u narednom periodu biti izjednačena prava domaćih i stranih investitora.

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/drzavne-pare-dobijali-dinkicevi-prijatelji/96210
 

Нема коментара: