уторак, 26. мај 2015.

Država će biti servis gradjana po novom zakonu o upravnom postupku

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Kori Udovički izjavila je da će novim zakonom o opštem upravnom postupku, o čijem nacrtu je danas počela javna rasprava, biti uspostavljeni novi principi koji će omogućiti da država bude servis građana i privrede, a ne samo kontrolor i regulator. "Ovaj zakon postavlja principe kako i na koji način će se odnositi svi zaposleni u državnoj upravi prema građanima", kazala je Udovički novinarima u pauzi regionalne konferencije o Zakonu o upravnom postupku u Palati Srbije.

Prema njenim rečima, zakon će uvesti načelo da svaki postupak koji država vodi, ne samo usluge u školstvu i zdravstvu, bude usluga, poput one koju pruža carinik ili policajac.

Udovički je navela da će, ako se usvoji pripremljeni Nacrt zakona, "građani moći da se žale na kvalitet usluge koju su dobili, čak i kada vade ličnu kartu".

"Zahtevaćemo i kod svih postupaka koje su propisali razni državni organi da se usklade sa osnovnim načelima u ovom zakonu", rekla je Udovički.

Kako je dodala, zakon će unaprediti i pitanje tumačenja propisa.

"Postaviće princip da javna uprava ne može drugačije da tumači iste zakone ili da drugačije odlučuje u sličnim ili istim situacijama. To znači da će građani morati više da se obaveštavaju kako je odlučivano ili kako se tumači pravilo u predhodnim prilikama, što znači i da će moći da se žali sudovima ako je prema njemu postupano na drgačiji način nego što je postupano prema nekom drugom", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, i važeći Zakon o opštem upravnom postupku ima dobrih odrednica koje se, međutim, ne primenjuju, kao što je na primer da država ne može da traži podatke od građana koje već poseduje.

"Do sada smo državi 1.000 puta davali podatke prilikom podnošenja zahteva za razna dokumenta koje ona već poseduje, iako u Zakonu o opštem upravnom postupku stoji da to ne treba da se radi", rekla je Udovički i istakla da novi zakon taj princip podiže na nivo načela.

Udovički je kazala da će javna rasprava o Nacrtu zakona o opštem upravnom postupku trajati 20 dana potom će mišljenje o njemu dati ministarstva, ali i predstavnici EU, kako bi bio usklađen sa principima Unije.

Ona nije mogla da precizira kada će se zakon naći pred poslanicima, navodeći da se sa usvajanjem zakona neće žuriti i da će se čekati da svi budu saglasni sa tim propisom, kako bi stvarno mogao da se sprovodi.

Odrediće se i prelazne odredbe kako bi se državna uprava pripremila da bude u stanju da primenjuje zakon.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je novi zakon o upravnom postupku ključni pravni osnov za transformacija države u servis građana i privrede.

Kako je naveo, zakon je važan za sprovođenje obnovljene javne administracije u smislu njene modernizacije, otvorenosti, transparentnosti i efikasnosti.

Benedikt je istakao i da je novi zakon važan za evropske integracije Srbije i primenu mnogih evropskih direktiva.

Zakon će, prema njegovim rečima, pružiti set pravila za bolji odnos zaposlenih u javnoj upravi i građana.

Benedikt je rekao da je to bitno za ekonomski napredak i organizaciju života da administracija bude odgovorna i transparentna, ali i da se smanji rizik od korupcije.

http://beta.rs/ekonomija/ekonomija-srbija/4338-udovicki-drzava-ce-biti-serevis-grdjana-po-novom-zakonu-o-upravnom-postupku

Нема коментара: