четвртак, 7. мај 2015.

Шешељу судити у Србији

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је данас да се председнику радикала Војиславу Шешељу, без обзира на суђење у Хашком трибуналу, мора у Србији "судити за зла"
која је направио у овој земљи.
Он је истакао да "Шешељ као и сви они који су већ заборављени, а са њиме су озваничили или директно учествовали у прогону хрватског и осталог несрпског становништва, за то морају одговарати".
Чанак је у страначком саопштењу навео и да се то мора урадити" без обзира на то да ли је Шешељ овде, или му се суди у одсуству".
Он је подсетио и да је "прогон хрватског и осталог несрпског становништва постао потпуно видљив управо на данашњи дан, пре 23 године, у присуству Војислава Шешеља".
"Тог 6. маја 1992. у Хртковцима је постало очигледно оно на šта смо упозоравали и годину раније - да се у Војводини спрема и спроводи дрžавна политика насилног исељавања несрпског и опозиционог становниšтва", рекао је Чанка.
Према његовим речима, након Хртковаца, "исељавање и прогон су настављени у виšе од 20 места у Срему" а ЛСВ то не моžе и никада неће заборавити.
Чанак је истакао и да су "то били дани када смо чували своје комšије и њихове домове" и да је "недопустиво да за те страхоте и прогоне нико није одговарао"
"Био Šеšељ осуђен или му успело да избегне правду у Хагу за све šто је чинио и овде и у региону, треба му судити у Србији", навео је лидер ЛСВ.
Чанак је навео и да "зато позивамо туžилаšтво и све надлеžне републичке органе да се тај процес покрене и да му се онемогући да овде избегне правду за своја злодела".
Према његовимр речима, судити Šеšељу пред судом уСрбији због деšавања у Хртковцима била би ваžна порука žртвама и њиховим породицама а "уједно би дало значајан допринос суочавању са проšлоšћу и помирењу у региону".
У Хртковцима, војвођанском селу у коме су живели Хрвати, Срби и Мађари је 6. маја 1992. одржан је митинг Српске радикалне странке на коме је прочитан списак са именима мештана хрватске националности од којих је тразено да се иселе.
(Танјуг)

http://www.dnevnik.rs/politika/canak-seselju-suditi-u-srbiji

Нема коментара: