четвртак, 7. мај 2015.

Austrijanci zbog korupcije prodali firmu u Srbiji!

Austrijski mediji prenose kako je "Austrijskoj železnici" dosadilo da plaćaju provizije preko Kajmanskih ostrva nakon svakog uspešno okončanog posla u Srbiji!
Austrijska železnica (OEBB) prodala je svoju špedicijsku ćerka-firmu u Srbiji "Trans kargo logistik" nakon što su se pojavile sumnje u vezi korupcije, tvrdi bečki dnevnik "Standard".
Posle nepravilnosti u Mađarskoj, Poljskoj, Belorusiji, Ukrajini i Slovačkoj, prevoznik tereta u okviru OEBB-a, firma "Rejl kargo Austrija" (RCA) naišla je, kako se navodi, na "upadljivosti" u svojoj poslovnoj jedinici zadiuženoj za poslovanje u Srbiji.
-Kao i kod slovačke ispostave "Ekspres interfrakt", u srpskoj firmi pojavila se sumnja zbog isplate provizija za koje ne postoje obrazložene korišćene usluge - navodi "Standard".
Na nepravilnosti se naišlo tokom sveobuhvatne provere, tokom koje je analizirana široko razgranata mreža u zemljama bivšeg istočnog bloka, navodi OEBB. Kako se navodi, kao i u ranije otkrivenim slučajevima, pronađene nepravilnosti prosleđene su austrijskom tužilaštvu za privredni kriminal i korupciju.
Kako tvrdi "Standard", sporne provizije isplaćivane su preko kajmanskih ostrva.
-Pojednostavljeno rečeno, nakon svakog okončanog transportnog posla jedan određen iznos, kao posrednička taksa, odvajan je i prebacivan na of-šor račune. Taj sistem ima sličnosti sa praksom u Slovačkoj, gde je oko 27 miliona evra prosleđeno u jednu londonsku firmu uspostavljenu za ove potrebe - ističe list i tvrdi da se zbog toga OEBB povukla iz Srbije tako što je svoj udeo od 50 odsto u firmi prodala biznismenima, braći Dragutinu i Mihailu Vukićeviću, koji su takođe imali udeo od 50 odsto.
Ukupno gledano, "Trans kargo logistik" je učestvovao sa jedan odsto prihoda u prihodima "Austrijske železnice". Cena po kojoj je firma prodata braći Vukićević, kako tvrdi " Standard", pozivajući se na neimenovane izvore, bila je "više nego jeftina".

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/austrijancu-zbog-korupcije-prodali-firmu-u-srbiji/96384

Нема коментара: