уторак, 14. април 2015.

Stros – Kan odavno ne savetuje Vučića, Guzenbauer nastavlja da savetuje

Nekadašnji direktor MMF Dominik Stros-Kan više nije angažovan kao savetnik premijera Aleksandra Vučića, piše “Danas”.
Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer i dalje je savetnik premijera, kažu za “Danas” nezvanično izvori iz vrha Vlade.
Kako preciziraju sagovornici lista, saradnja sa Stros-Kanom okončana je posle probnog perioda. Vučić je u septembru 2013, najavljujući angažovanje tog ekonomiste i političara, rekao da će Stros-Kan raditi pro bono u periodu od prva tri meseca.
Kao specijalni savetnik srpske vlade u procesu evropskih integracija od jeseni 2013. angažovan je i Franko Fratini, nekadašnji potpredsednik Evropske komisije, koji je u petak posetio Beograd.
Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, komentariše za “Danas” da je Aleksandar Vučić iz dobre namere angažovao ljude iz inostranstva sa zavidnim iskustvom, “koji nešto znače u međunarodnoj politici”.

- Želeo je da mu ljudi poput Stros-Kana, Fratinija i Guzenbauera ukažu na značajne stvari i omoguće važne kontakte na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Efekat njihovog rada kao savetnika je veoma teško proceniti budući da nisu prisutni u medijima, već to funkcioniše po sistemu sastanaka s premijerom i njegovim saradnicima. Verujem da su neki od poteza Vučića i njegove vlade rezultat i takvih razgovora. Ne sumnjam da su oni imali udela u donošenju nekih odluka premijera, smatra Savić.
Upitan koji je mogući razlog za okončanje saradnje sa Stros-Kanom i da li to možda ima veze i sa njegovom problematičnom reputacijom, odnosno sa optužbama za seksualne afere, Savić navodi da je takva reputacija pratila Stros-Kana i pre nego što ga je Beograd angažovao.
- Verovatno su premijer i Stros-Kan zajednički procenili da saradnja ne bi bila efikasna. Postoji mogućnost da su očekivanja od Stros-Kana bila prevelika i da oni nisu našli zajednički jezik. Prema mom ličnom mišljenju, Stros-Kan se ne bi ni uklapao ni u aktuelnu priču Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer on tamo ne uživa neku naročitu reputaciju, zaključuje sagovornik lista “Danas”.
Angažovanje Stros-Kana u Srbiji svojevremeno je izazvalo i pažnju svetskih medija. Između ostalog, list “Njujork tajms” pisao je da će njegove dužnosti uključivati pomoć u restrukturiranju velikog spoljnog duga zemlje, privlačenju stranih investicija i održavanju odnosa sa MMF.

http://www.teleprompter.rs/stros-kan-odavne-ne-savetuje-vucica-guzenbauer-nastavlja-da-savetuje.html

Нема коментара: