понедељак, 23. март 2015.

Tim za ustavne promene

Beograd -- SDS je formirala tim za izradu predloga ustavnih promena i reforme izbornog zakonodavstva, a najavila je da će uskoro u javnost izaći sa detaljnim predlozima.
Koordinator ovog tima je Janko Veselinović, koji je i poslanik SDS u Skupštini Srbije.
Kako je saopštila SDS, predlozi ustavnih promena obuhvatiće, pored reformi izbornog zakonodavstva, načela Ustava, ljudska i manjinska prava i slobode, ekonomsko uređenje i javne finansije, uređenje vlasti, pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu.
Ta stranka smatra da je promena izbornog zakonodavstva treba da ide pravcu personalizacije izbornog sistema, koji bi podrazumevao da građani znaju za koga glasaju, čime se, navodi, povećava i legitimitet ali i odgovornost izabranih predstavnika na svim nivoima.

"Smatramo da samo takva promena izbornog sistema može biti u interesu građana i stabilnosti političkog sistema, a da su rešenja koja su do sada ponudile neke opozicione stranke prilagođena interesima tih stranaka i da se čak suprotstavljaju personalizaciji izbora", navodi se u saopštenju.

Koordionator tima za izradu predloga ustavnih promena i reforme izbornog zakonodavstva Janko Vesleinović kaže da je upravo SDS pokrenula inicijativu za promenu izbornog sistema i da je o tome govorila i u predizbornoj kampanji.

"Promena za koju se zalažemo podrazumeva ne samo veći legitimitet i odgovornost izabranih predstavnika, već i viši nivo poverenja građana u institucije sistema", rekao je Veselinović navodeći da bez toga nema ubrzanja reformisanja Srbije.

On je dodao i da je potreban veći prenos nadležnosti na lokalne samouprave, jer bi to pospešilo investicione potencijale lokalnih sredina, a i otvaranje novih radnih mesta.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=03&dd=23&nav_category=11&nav_id=972049

Нема коментара: