уторак, 30. децембар 2014.

Teška situacija u medijima

Ova godina je pokazala koliko je teška situacija u medijima, kaže državni sekretar Saša Mirković. Ističe da su doneta tri medijska zakona, ali i da privatizacija medija mora da se okonča do kraja 2015. godine.


Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković za "Talasanje" Radio Beograda kaže da je za četrnaest i po meseci doneto tri medijska zakona i pokrenut je postupak privatizacije medija u Srbiji koji treba da se okonča do sledeće godine.


"Ova godina je pokazala koliko je teška situacija u medijima. Govoreći o ukidanju emisija i cenzuri u medijima, ja mogu da kažem kao pravnik da to spada u domen ugovornih odnosa između PG Mreže i B92. Kao ministarstvo nije da nismo ništa uradili, ali je naš izbor da li ćemo reagovanja na neke slučajeve publikovati ili smo pokrenuli procedure bez da iznosimo to u medije", rekao je Mirković.

Ističe da digitalizacija mora da bude završena do 17. juna. "Imaćemo završen proces privatizacija i uvođenje procesa finansiranja medija, a očekuje se i nova medijska strategija", rekao je Mirković.

Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a, ocenjujući situaciju u medijima u Srbiji, kaže da kada je uređivačka politika u pitanju ovde urednici "lete" kada dođu u sukob sa nekim centrima moći.

"Imamo tabloidno izveštavanje koje je najnižeg kvaliteta i takve iste televizije. Mi tabloidiziramo javni diskurs. Nemamo raspravu ni o čemu. Nije problem u postojanju tabloida u Srbiji, ali suviše je toga tabloidnog u većini medija. Teme koje su od javnog interesa, nisu mnogo zanimljive većini medija, zato su i javni servisi tome namenjeni", kaže Janjić.

Dodaje da, što se tiče lokalnih medija, ne mogu svi da opstanu i da ostanu svi zaposleni u medijima. "Zato mora da ima projekat od javnog interesa i da se ide na projektno finansiranje", smatra Janjić.

Miroljub Radojković, profesor FPN-a, poručuje da jedino kvalitet može da spasi medije u Srbiji, ali kad nema para onda se svi snalaze kako umeju da znaju.

"Ova godina je vreme početka velikog spremanja medija, a to su privatizacija i novi zakoni u medijima. Ono što je dobro da su na zelenu granu dovedeni javni servisi, jer kada im obezbedite novac onda od njih možete i kvalitet da očekujete", rekao je Radojković.

Kako kaže, u tom velikom spremanju, vrlo je zanimljivo da ljudi pričaju o cenzuri, a cenzuru može da uvede samo država.

"Kada je privatni mediji nemojte mu se mešati u posao. Odnosno najbolje je da se država ne meša uopšte u posao medija. Informisanje, zabava i obrazovanje je osnov svakog medija. Danas ostaje samo zabava u medijima, a to je posao komercijalnih televizija i tabloida. Obrazovanjem se niko ne bavi, a po informacije se ide na neke druge portale", rekao je Radojković.

Danijel Bukumirović, glavni i odgovorni urednik onlajn medijske platforme Vice Srbija, kaže da je medijska slika u Srbiji pre svega uprljana kroz privatne medije.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1787673/Mirkovi%C4%87%3A+Te%C5%A1ka+situacija+u+medijima.html

Нема коментара: