понедељак, 29. децембар 2014.

Puna kasa od donatora

Većina nezavisnih institucija dogodine će imati slične budžete kao u 2014. Telu za borbu protiv korupcije 138 miliona od stranih država i EU


TOKOM sledeće godine u kasama nezavisnih institucija biće približno isti iznosi kao u 2014, iako na "papiru" izgleda drugačije. Nekima su prihodi srezani još tokom nedavnog rebalansa budžeta, dok su drugi uspeli da obezbede donatore iz inostranstva, pa ih mere štednje neće okrznuti.

Državna revizorska institucija, na čijem čelu je Radoslav Sretenović, dogodine će dobiti od države oko 577,6 miliona dinara, što je skoro za 140 miliona manje nego što je bilo planirano početkom ove godine. U ovoj instituciji, međutim, objašnjavaju da su nameravali da za taj iznos obezbede poslovni prostor u Beogradu, Novom Sadu Nišu i Kragujevcu, kao i da zaposle još kadrova. Pošto ni jedno ni drugo nije realizovano, suma je smanjena rebalansom.

Iz DRI najavljuju da će naredne godine povećati broj zaposlenih, pre svega na poslovima revizije, a za to će biti dovoljno novca u njihovoj kasi.

S druge strane, Agencija za borbu protiv korupcije, koju vodi Tatjana Babić, u novu godinu ulazi s budžetom "težim" za skoro 138 miliona dinara. Međutim, u Agenciji nam je rečeno da ta povišica ne stiže iz državne kase. Praktično, oni će iz budžeta dobiti za oko 1,7 miliona manje nego u 2014, ali će zahvaljujući donacijama stranih zemalja (22,8 miliona) i pomoći EU iz IPA fondova (116,8 miliona), imati na raspolaganju 333,7 miliona dinara.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić dobiće za oko 5,5 miliona dinara više u sledećoj godini, poverenik za ravnopravnost Nevena Petrušić imaće dodatnih četiri miliona, a za toliko je smanjen iznos namenjen zaštitniku građana Saši Jankoviću.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:526632-Puna-kasa-od-donatora

Нема коментара: