субота, 27. децембар 2014.

Praznici u senci ekonomskih problema

Međutim, bez obzira na to, stanovnici Moskve su - kako izgleda – vrlo raspoloženi i spremni za proslavu.

 Uprkos ekonomskim brigama, Moskovljani i turisti žure na božićne vašare da uživaju u sezonskim đakonijama i zabavi. Međutim, fiskalno zamrzavanje je na putu. Pad cena nafte, i sankcije Zapadnih zemalja, prouzrokovali su pad vrednosti rublje, i poskupljenje robe iz uvoza, a Rusija ulazi sve dublje u recesiju.

Predsednik Vladimi Putin kaže da će usporenje ruske privrede potrajati najviše dve godine, ali to ne predstavlja utehu za mnoge Ruse, kao što je Soso:

“Pokušavam da ne mislim na probleme. Loše je. Videćemo šta će biti… Noćna mora“.

Ove sezone, veći broj Rusa će uživati u zimskim aktivnostima, jer nemaju para da otputuju u inostranstvo. Neki se pragmatično odnose prema praznicima, kao što je prodavačica pečenih kestena, Galina:

“Smatram da oni koji imaju novca neće štedeti na kestenju. Možda stariji, penzioneri, ili oni sa malim platama. Ali oni koji imaju pare, uvek imaju pare“.

Kupci možda menjaju navike, ali i dalje kupuju, kaže prodavačica rukotvorina, Marija.

“U vezi sa ekonomskim problemima, ljudi, naravno, kupuju jeftinije i korisnije predmete. Naša roba zadovoljava tržište pa ih ljudi kupuju kao poklone, bez obzira što imaju niovčane probleme“.

U jeku priprema za skromnu Novu godinu, Deda Mraz ima savet za sve građane:

“ Nisam čarobnjak, veštac, ili prorok. Jednostavno sam novogodišnji zimski mađioničar. Nova godina zavisi samo od vas. Kakva želite da bude, kako je slavite, koje su vam želje te noći, tako će vam biti iduća godina. Sve zavisi od vas. Ako želite bolji život, tako će i biti“.

Uprkos prazničnoj atmosferi, pesimisti naglašavaju da je neuspeh Kremlja da razvije raznoliku privredu i nastavak akcije u Ukrajini, prete da gurnu zemlju u ekononomsku krizu ogromnih razmera.

http://www.glasamerike.net/content/russia-economy/2574904.html


Rusija: NATO najveća pretnja, Severno-atlantski savez: Nismo

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je novu vojnu doktrinu zemlje prema kojoj najveću bezbednosnu pretnju po Rusiju predstavlja jačanje NATO blizu njenih granica. Portparolka Severno-atlantskog saveza kaže da nisu.

U dokumentu koji je objavio Kremlj zadržane su odredbe iz prethodne vojne doktrine iz 2010. prema kojima Rusija može upotrebiti nuklearno oružje ako neko protiv nje ili njenih saveznika upotrebi nuklearno oružje ili drugo oružje za masovno uništenje, kao i u slučaju agresije konvencionalnim oružjem koja "preti samoj egzistenciji" ruske države, prenosi AP.

U novoj dokrtini se prvi put navodi da Rusija može iskoristiti oružje s preciznim navođenjem "kao deo strateških mera za odvraćanje", mada se ne izonse uslovi upotrebe.

Ruska televizija RT navodi da je suština novog dokumenta preuzeta iz prethodne verzije vojne doktrine i da "ruska vojska ostaje odbrambeno oruđe kojem će zemlja pribeći samo kao za poslednjim sredstvom".
Prema novoj doktrini, Rusija smatra pretnjom širenje i vojno jačanje NATO, kao i to što Alijansa preuzima na sebe "globalnu funkciju kršenjem međunarodnog prava". Nova odredba je i to, kako navodi RT, što se kao jedan od vojnih ciljeva Rusije smatra zaštita nacionalnih interesa u arktičkom regionu. 

U tom dokumentu se kao pretnja navodi i destabilizacija zemalja s kojima se graniči Rusija ili njenih saveznika. 

Na unutrašnjem polju Rusija se suočava s pretnjama "delovanja usmerenog na nasilnu promenu ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcionisanja vladinih tela, ključnih civilnih i vojnih postrojenja i informacione infrastrukture Rusije", prenosi RT.

NATO: Ne predstavljamo pretnju za Rusiju

"NATO ne predstavlja pretnju za Rusiju niti za bilo koju državu", rekla je portparolka NATO Oana Lungesku.

"NATO će nastaviti da traga za konstruktivnim odnosom sa Rusijom kao što smo to činili više od dve decenije", rekla je Lungesku dodavši da će to biti moguće samo ako Rusija poštuje međunarodno pravo i principe, uključujući pravo država da slobodno biraju svoju budućnost.

http://rs.n1info.com/a23191/Svet/Svet/Rusija-NATO-najveca-pretnja-Severno-atlantski-savez-Nismo.html



Angela Merkel ličnost godine po izboru britanskog Tajmsa


Britanski list "Tajms" (The Times) proglasio je nemačku kancelarku Angelu Merkel za ličnost godine 2014,
zbog centralne uloge koju ima u očuvanju evropske stabilnosti.

Nemačkoj kancelarki je ovo priznanje dodeljeno pre svega zbog toga što je preuzela kontrolu nad napetim pregovorima Zapada sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon aneksije Krima, navodi londonski dnevnik.

"Merkel se pokazala kao neophodan posrednik u godini u kojoj su odnosi Istoka i Zapada stavljeni na probu 'do tačke pucanja' u najopasnijoj geopolitičkoj krizi od hladnog rata", ističe se u tekstu pod naslovom "žena koja nam je potrebna u svetu punom opasnih muškaraca".

"Tajms" objašnjava da Merkelovu ličnošću godine čini, takođe, njeno odbijanje da je požuruju, kao i osećaj za ono što je važno u opasnom svetu.

U proteklih 12 meseci, sve netaktičnije posleratne institucije uključujući NATO, EU i Savet bezbednosti UN nisu uspele da se prilagode eskalirajućim krizama, a političari nisu uspeli da se suprotstave pretnji otpadničkih država i harajućih vojski, ocenjuje se u analizi.

"Samo se jedan lider izdvojio: nemačka kancelarka Angela Merkel", ističe londonski list i zaključuje da je Merkel jedna od najuticajnijih žena u svetu.

http://rs.n1info.com/a23045/Svet/Angela-Merkel-licnost-godine.html



Нема коментара: