понедељак, 29. децембар 2014.

Pola milijarde dinara obrenovačkim privrednicima

Vlada Srbije usvojila je program bespovratne pomoći privredi u poplavljenim područjima u iznosu od pola milijarde dinara, izjavio je danas u Obrenovcu direktor Kacelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević.


On je kazao da će sredstva biti raspodeljena za objekte koji su stradali u ovogodišnjim poplavama, ali i za sredstva za rad i robu koji su pretrpeli oštećenja.

- Od toga će privredi u Obrenovcu biti namenjena pomoć od 180 miliona dinara što je miliona i po evra - rekao je on novinarima u Obrenovcu.

Državni program obnove privredne delatnosti koji je vlada usvojila na sednici u subotu podrazumeva dodelu pomoći, kako je Blagojević objasnio, mikro i malim preduzećima zbog procene da je upravo njiima pomoć najpotrebnija.
 
On je rekao da će pomoć države biti realizovana kroz besprovratna novčana sredstva u iznosu od 240 hiljada dinara do 600 hiljada dinara u zavisnosti od veličine preduzeća.
 
Procedura je takva da privredni subjekti sa poplavljenih područja do 15.februara 2015. podnose lokalnim samoupravama zahtev za dobijanje bespovratnih sredstava.

Po obradi zahteva i isteka roka za žalbu, lokalne samouprave dostavljaju Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja konačno rešenje. Kancelarija o tome obaveštava Fond za razvoj, koji vrši uplatu sredstava privrednom subjektu.
 
Program se sprovodi u 120 opština koje su bile pogodjene obilnim kišama i poplavama, a rok za njegovo sprovodjenje je 1.jun 2015.godine.
 
Blagojević je podsetio da je do sada u obnovu Obrenovca opredeljeno šest milijardi dinara, od čega je za pomoć porodicama čiji su objekti oštećeni u poplavama država obezbedila blizu dve milijarde dinara.
 
Ministar privrede Željko Sertić je rekao da očekuje da će oko 700 preduzeća dobiti jednokratnu pomoć po osnovu vladine odluke da opredeli pola milijarde dinara privrednicima koji su pretrpeli štetu u poplavama.

On je podsetio da je još u samom startu Vlada donela i poseban program od milijardu dinara kojim su preduzeća ugrožena u poplavama preko Fonda za razvoj mogla da apliciraju za sredstva i povoljne dugoročne pozajmice.
 
- Za tu namenu smo oko 100 miliona dinara odvojili na osnovu aplikacija preduzeća i privrednika iz Obrenovca - rekao je ministar.

On je rekao da je za pokretanje privredne aktivnosti u Obrenovcu od velikog značaja bilo to što su u samom procesu obnove infrastrukture i izgradnje stambenih objekata učestvovale kompanije iz Obrenovca.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag je rekao da je ova zemlja do sada izdvojila četiri miliona evra za rekonstrukciju javnih objekata, ali da je pomagala i pokretanje poljoprivredne proizvodnje u područjima pogodjenim poplavama.
 
On je rekao da će Vlada Norveške izdvojiti još sredstava kako bi pomogla 127 preduzeća koja rade u lokalnoj zajednici.
 
Predsednik Opštine Obrenovca Miroslav Čučković podsetio je da su poplave u potpunosti uništile 11.500 objekata i 1.229 poslovnih objekata.

On se zahvalio Vladi Norveške na pomoći, ali i Vladi Srbije koja je uspela da obezbedi za obnovu individualnih kuća, poljoprivrednih gazdinstava i infrastrukrrue blizu šest milijardi dinara.

- Sledeća godina će biti godina u kojoj ćemo se sa svih nivoa vlasti isključivo baviti ekonomijom i pomoći ovim ljudima koji su motor razvoja našeg grada - istakao je on.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/523037/Pola-milijarde-dinara-obrenovackim-privrednicima

Нема коментара: