уторак, 30. децембар 2014.

Podneta krivična prijava protiv upravnog odbora Narodnog pozorišta

Nezavisni sindikat kulture i umetnosti Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv četri člana Upravnog odbora
Narodnog pozorišta u Beogradu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

U saopštenju za javnost koje je potpisao predsednik NSKS Zoran Đuričić navodi se da je krivična prijava podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da su četiri člana UO izvršili više protivpravnih i krivičnih radnji i na taj način zloupotrebili službeni položaj.
 
Sindikat izražava zabrinutost zbog stanja u Upravnom odboru NP u smatra da je nedopustivo da tako zanačajan organ upravljanja postupa u stanju permanentnog sukoba interesa, mešanja privatnih interesa članova sa javnim interesom i interesima Republike Srbije kao osnivača.

Takva pozicija dovodi u pitanje legalitet i legitimitet postupanja ovog organa i njegove odluke, nedopustivo je da UO preko prijavljenih lica postane "privatizovan“ i kao takav od organa upravljanja postane nepresušni izvor materijalne koristi za njegove članove, čime je nesumnjivo na grub način ugrožen javni interes, istaknuto je u saopštenju.
 
Sindikat smatra da nezakonit rad članova UO protiv kojih je podneta krivična prijava nije samo na štetu Narodnog pozorišta već se radi o "sistemskom udaru na kulturnu politiku koju Narodno pozorište treba da sprovodi, ali i personifikuje u okviru zacrtanog koncepta kulturne politike koju sprovodi Vlada preko resornog ministarstva".
 
Prema oceni Sindikata, poseban problem je ćutanje prijavljenih članova UO i nepostupanje po zakonskim obavezama prema Agenciji za borbu protiv korupcije, kod koje su takođe inicirani odgovarajući postupci upravnog nadzora, pri čemu je i preko Nadzornog odbora Narodnog pozorišta alarmirana Vlada i resorno ministarstvo.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/523262/Podneta-krivicna-prijava-protiv-upravnog-odbora-Narodnog-pozorista

Нема коментара: