уторак, 30. децембар 2014.

NVO: Legalizovati prostituciju u Srbiji

Nevladina organizacija Sigurna pozicija založila se danas za legalizaciju prostitucije u Srbiji i ocenila da bi se na taj način stalo na put kriminalu u vezi sa tim,kao i da bi se umanjila i trgovina ljudima.

Sigurna pozicija je u saopštenju ocenila da Srbija treba da usvoji zakon o legalizaciji prostitucije po ugledu na nemački model, koji je usvojen kako bi se prostituke zaštitile od nasilja i od eksploatacije.
Taj zakon između ostalog podrazumeva da se državi uplaćuje deo zarade za plaćanje socijalnih beneficija, kao što su penzije i zdravstveno osiguranje, radna nedelja je do 40 sati, a seksualni radnici mogu oganizovati i sindikate.

Vlasnici bordela u Srbiji bi morali biti punoletni stanovnici Srbije koji nisu osuđivani za krivična dela.
"Jasno se mora napraviti granica između šou biznisa i prostitucije. Kupoprodaja tela je prisutna na svakom koraku, po principu prodaješ telo - kupuješ poziciju, naslovne strane, TV emisiju", upozorava se u saopštenju.

Navodi se da se godišnje od prostitucije u Srbiji "obrne" oko pet miliona evra i dodaje da "usluge" koriste sportisti, političari, biznismeni, diplomate, stranci i kriminalci.

Nevladina organizacija Sigurna pozicija navela je da se procenjuje da u Srbiji radi oko 15.000 prostitutki, od kojih 4.000 samo u Beogradu.

Sigurna pozicija je najavila da će od februara pozvati građane Srbije da potpišu peticiju za legalizaciju prostitucije.

http://www.novimagazin.rs/vesti/nvo-legalizovati-prostituciju-u-srbiji

Нема коментара: