субота, 27. децембар 2014.

Nema napretka u javnim finansijama

Transparentnost Srbija ocenila je danas da je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) pokazao da nema bitnog napretka u javnim finansijama u Srbiji jer se i ove godine ponavljaju slični problemi kao i ranijih godina.

"Transparentnost Srbija smatra da ovi podaci iziskuju odgovarajuću reakciju i drugih državnih organa. To je pre svega Narodna Skupština koja bi, pored razmatranja samih revizorskih izveštaja, trebalo da otkloni sistemske probleme, bilo tako što bi izmenila zakone, bilo tako što bi pozvala na odgovornost Vladu za neispunjeno", piše u saopštenju.

Ta nevladina organizacija takođe je navela da javni tužioci ne treba da čekaju da im stignu krivične prijave od revizora, već treba da sami ispitaju da li iza uočenih slučajeva kršenja procedure može postojati i zloupotreba koja podleže krivičnoj odgovornosti.

"Ovakvi nalazi DRI potvrđuju da je neophodno izgraditi druge mehanizme zaštite javnih finansija, kao što su interne revizije i budžetske inspekcije, nakon čega bi DRI mogla da se posveti u većoj meri ispitivanju svrsishodnosti javnih rashoda", navodi se u saopštenju i dodaje da je potrebno ojačati i druge vidove kontrole.

Državna revizorska institucija objavila je juče da je kontrolom poslovanja budžetskih korisnika u 2013. godini utvrdila nepravilnosti u popisu imovine i obaveza u vrednosti 16 milijardi dinara, u isplati zarada i drugih naknada u iznosu od 1,2 milijarde, kao i u svakoj drugoj proveravanoj javnoj nabavci.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović je rekao da je zbog utvrđenih nepravilnosti podneto 111 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 13 prijava za privredni prestup i 15 krivičnih prijava.

Državni revizori su, kako je objasnio, kontrolisali javne nabavke u iznosu od 16,5 milijardi dinara, a nepravilnosti su utvrđene u nabavkkam vrednosti 7,6 milijardi dinara.

http://www.novimagazin.rs/vesti/transparentnost-nema-napretka-u-javnim-finansijama

Нема коментара: