четвртак, 25. децембар 2014.

Naredna godina će biti mnogo gora nego ova

U 2015. godini Srbija će dostići istorijsku zaduženost od 22,2 milijarde evra ili skoro 70 odsto BDP. Samo za kamate ćemo izdvojiti istorijskih 1,1 mlijardu evra, BDP će biti biti istorijski najniži u poslednjih zadnjih 15 godina, a Srbija će ući u istoriju i kao jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope u kojoj je već pet meseci paralisan pravosudni sistem a škole su u štrajku treći mesec, izjavio je potpredsednik DSS Milan Lapčević.


On je istakao da će sa smanjenjem plata i penzija i padom BDP, padati i potrošnja ali i ubiranje poreza, te je, nasuprot obećanjima, „jedino izvesno da će se u 2015. živeti mnogo gore nego ove“.
 
U DSS smatraju da je aranžman sa MMF-om poguban po srpsku ekonomiju jer je uslovljen smanjenjem plata i penzija, otpuštanjem radnika, time manje pomaže domaća privreda i poljoprivreda i da se rasprodaju veliki državni sistemi što će sve pojačati recesiju i dovesti zemlju i narod robovski položaj.
 
- Namere Vlade da smanji izdvajanja za plate državnih činovnika i tako smanji minus u budžetu, su neiskrene, jer ništa nije učinila da smanji ogromna primanja direktora i menadžmenta u javnim preduzećima, agencijama i Narodnoj banci gde se plate kreću od nekoliko stotina hiljada dinara pa do fantastičnih 2,3 miliona kolika su primanja direktora Srbijagasa, najvećeg gubitaša u zemlji. Ako želi solidarnost i razumevanje, vlast mora prvo sebi da drastično smanji primanja, pa da onda to zahteva od drugih - ističe Lapčević.
 
On smatra da smanjenje plata mora da bude progresivno i da najviše treba da pogodi one sa najvišim primanjima a da od toga budu izuzeti prosveta, zdravstvo i nauka.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/522230/DSS-upozorava-Naredna-godina-ce-biti-mnogo-gora-nego-ova

Нема коментара: