уторак, 30. децембар 2014.

Najviše korupcije u zdravstvu, najmanje u politici

Više od četvrtine građana Crne Gore smatra da je korupcija prisutna u zdravstvu, na drugom mestu je policija


PODGORICA - Više od četvrtine građana Crne Gore smatra da je korupcija prisutna u zdravstvu, na drugom mestu je policija, dok svaki 10. građanin smatra da je ta pojava najzastupljenija u sudstvu, pokazalo je istraživanje o iskustvima i percepciji u vezi sa korupcijom.


Istraživanje Upoznatost sa radom Uprave za antikorupcijsku inicijativu i stavovi javnosti o pitanju korupcije sprovela je Agencija Damar, na uzorku od hiljadu ispitanika.

Istraživanje je obavljeno u devet crnogorskih opština - Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Bijelom Polju, Beranam, Pljevljima, Ulcinju, Baru i Herceg Novom, od 10. do 17. decembra prošle godine.

"Da je korupcija prisutna u zdravstvu smatra najveći broj ispitanika (26,1 odsto), na drugom mestu se nalazi policija sa 13,4 odsto, dok je na trećem mestu sudstvo sa 10,1 odsto", navodi se u istraživanju.

Prema mišljenju građana, korupcija je najmanje zastupljena u kulturi, politici, sportu i medijima.

Kao osnovne uzroke za pojavu/prisutnost korupcije građani navode niska primanja službenika u državnim službama (23,9 odsto), nedostatak građanske svesti i odgovornosti o štetnosti korupcije (23,5 odsto) i neefikasnost organa zaduženih za borbu protiv korupcije (19,1 odsto),

"Najveći broj ispitanika (44,6 odsto) smatra da je nivo korupcije u Crnoj Gori isti kao i prethodne godine. Da se prisutnost korupcije povećala u crnogorskom društvu smatra 30,1 odsto ispitanika, dok 15,6 odsto građana smatra da je nivo korupcije manji u odnosu na prethodnu godinu. Svaki deseti ispitanik nije želeo da odgovori na ovo pitanje", pokazali su rezultatai istraživanja.


http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:526724-Najvise-korupcije-u-zdravstvu-najmanje-u-politici

Нема коментара: