понедељак, 29. децембар 2014.

Izveštaj o medijima u januaru

Savet za borbu protiv korupcije dobio podatak od Visokog saveta sudstva da je zbog protesta advokata 120.000 predmeta odloženo za mesec i po dana

Član Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Jelisavata Vasilić najavila je da Savet radi na novom izveštaju o medijima, koji će biti objavljen u januaru, napominjući da je za stepen demokratije u Srbiji izuzetno važno otkriti vlasničku strukturu medija.

Radimo novi izveštaj i borimo se sa vlasničkom strukturom, rekla je Vasilić za Istinomer. Ona je podsetila da je Savet davao primedbe na nove medijske zakone, ali da nijedna od njih nije prihvaćena, zbog čega sada baš kreću od postojećeg zakonodavstva i insistiraju da se otkrije vlasnička struktura medija.

Vasilić je rekla da je Savet dobio podatak od Visokog saveta sudstva da je zbog protesta advokata 120.000 predmeta odloženo za mesec i po dana.

Nerad pravosuđa je podatak koji ne brine samo Vladu, a za nas, koji smatramo da država treba da uvede vladavinu prava, strašna je činjenica da sudovi ne rade četiri meseca.

Vlast je odgovorna što je zakon loš, rekla je Vasilić i naglasila da se u Srbiji 90 odsto zakona donosi po hitnom postupku, bez odgovarajuće javne rasprave.

Savet ne može da ih dobije i da ih sagleda sa aspekta korupcije, upozorila je ona.

Vasilić je rekla da su članovi Saveta bili zadovoljni kada je došla nova vlast, "bili smo u poletu", da će borba protiv korupcije brže ići, jer je rečeno da će se ispitivati predmeti koje je Savet obrađivao.

Podatak da su 24 predmeta sporne privatizacije završena nije tačan i mi smo od Tužilaštva 15. decembra dobili informaciju da to ništa nije završeno i da nijedan predmet nije stigao do suda, rekla je Vasilić.

Ljudi iz vlasti misle da jedan čovek može da se bori protiv korupcije, ali da bismo se borili protiv korupcije moramo da imamo institucije. Mi ih nemamo, a plašim se da ova vlast nema nameru da ih izgradi, rekla je Vasilić.

Vasilić je istakla da joj se u početku činilo da premijer Aleksandar Vučić čita izveštaje Saveta, da ih poznaje, ali da je prošlo skoro 1,5 godinu kako ga članovi Saveta nisu videli.

http://www.akter.co.rs/27-drutvo/114021-izvetaj-o-medijima-u-januaru.html

Нема коментара: