петак, 26. децембар 2014.

Akademska zajednica pala na aferi plagijat

BEOGRAD - Redovni profesor Pravnog fakulteta dr Jovica Trkulja izjavio je da je priča o plagijatima doktorata vrh ledenog brega autodestrukcije univerziteta u Srbiji, pa i Beogradskog univerziteta, i založio se za ozbiljne stručne rasprave, "ukoliko nam je stalo do slobodnog univerziteta u slobodnom društvu".

"Akademska zajednica i njene institucije u ovom pitanju su pale na ispitu", ocenio je Trkulja na tribini "Autonomija univerziteta izmeðu slobode i odgovornosti" održanoj sinoć na Pravnom fakultetu u Beogradu.

U raspravi o odgovornosti za plagijate, Trkulja je ukazao da su nadležne akademske institucije gurnule ove probleme pod tepih.

 Prema njegovim rečima, otvorena pitanja plagijata doktorata, naročito istaknutih političara, trebalo je
principijelno rešiti, na osnovu zakona i akademskih standarda.

Trkulja je, na tribini organizacije "Studenti za slobodu", konstatovao da nadležna tela nisu obavila svoj posao.
"Univerzitet u Beogradu nije učinio sve što mu nalaže zakon i što propisuju univerzitetski akti i standardi naučnog poštenja da ispita ozbiljno obrazložene tvrdnje o plagijatu i da izrekne odgovarajuću sankciju", rekao je Trkulja.

On smatra da u slučajevima tri sporna doktorata, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Beograda Siniše Malog i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, ima ozbiljnih indikatora da je reč o plagijatima i da su u pravnom smislu sporni iz formalnih i sadržinskih razloga.
Trkulja je, kao primer, naveo Stefanovićev doktorat, za koji je ocenio da je u formalnom smislu sporan jer je
branjen pred dva, od ukupno pet članova komisije, što je nedopustivo.

Osim toga, dodao je Trkulja, doktorat je napisan ćirilicom na srpskom jeziku, a dvojica članova komisije ne znaju ovaj jezik.

Prema oceni Trkulje, kada se pojavi plagijat, ključna je uloga fakulteta, pošto fakulteti imaju najteže profesionalne, moralne i materijalne posledice.

On je podsetio da fakulteti u svojim statutima imaju mehanizme kojima mogu, ako hoće, da izađu na kraj sa plagijatom.

Kada se pojavi plagijat, a fakultet nije preduzeo ništa, napomenuo je Trkulja, ključnu ulogu imaju Senat Beogradskog univerziteta, Konferencija univerziteta Srbije i Odbor za profesionalnu etiku.

"Kada se otvorilo pitanje ovih plagijata", dodala je profesorka Elektrotehničkog fakulteta u penziji Srbijanka
Turajlić, "učinilo mi se da je to prelomni momenat i da će to konačno naterati akademsku zajednicu Srbije da se suoči sa sopstvenom odgovornošću za ono što se dešava na potpuno autonomnim univerzitetima".

"Na žalost, to je izostalo", konstatovala je Turajlić, koja smatra da "nedostaje da se jako i ozbiljno radi na
odgovornosti svakog pojedinca i na odgovornosti kolektiva".

"Za mene je frapantna situacija okončanja štrajka na Filozofskom fakultetu. Uz sva naša zalaganja za autonomiju, uz svu slobodu, gde je Filozofski fakultet uvek prednjačio, ceo štrajk se završio time kad je došao šumar da ih rastera, u liku Ministarstva", ocenila je Turajlić.

Ona smatra neverovatnim da akademska zajednica, budući najslobodnija, nije u stanju da reši problem dok ne dođe Ministarstvo prosvete, kao posrednik.

"Manji je problem da li su a, b ili c plagirali doktorate, veći je problem da li je akademska zajednica Srbije spremna da se suoči sa pitanjem da li je neko plagirao doktorat",o bjasnila je Turajlić.

Ako nije spremna da se suoči, napomenula je ona, plašim se da je akademska zajednica u ozbiljnim problemima, "u mnogo ozbiljnijim problemima od tri plagirana doktorata".

Doktorant Londonske škole ekonomije Slobodan Tomić rekao je da je, povodom Stefanovićevog doktorata, akademska javnost reagovala i dodao da je peticiju potpisalo skoro 2.000 naučnih radnika, tražeći od nadležnog ministarstva, Konferencije univerziteta i ostalih nadležnih organa da se pozabave ovim pitanjem.

"Međutim, Konferencija univerziteta Srbije je odbacila mogućnost da reaguje u ovom slučaju", zaključio je Tomić.

http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/drustvo/trkulja-akademska-zajednica-pala-na-aferi-plagijat_551719.html

Нема коментара: