понедељак, 21. март 2016.

Stavovi Zagreba nisu nepremostivi

Zahtevi koji se stavljaju pred Srbiju u nastavku njenog puta ka Evropskoj uniji nisu nerešivi i, uprkos bojazni da bi Hrvatska mogla da je blokira, ne treba očekivati tvrde i nepremostive stavove u pregovorima oko otvaranja poglavlja, istakao je predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević.
Antonijević je, u izjavi Tanjugu, podsetio da Hrvatska Srbiji konkretno zamera nivo participacije hrvatske manjine u političkom životu, saradnju naše zemlje sa Haški tribunalom, kao i regulisanje pitanja jurisdikcije, odnosno ukidanja nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina za područje cele Jugoslavije.
„Svaka od ovih situacija, naravno i saradanja sa svim zemljama EU, može da bude čitana i kao politička, ali i kao pravna, ali čini mi se da su ove tri tačke mnogo više u sferi prava”, rekao je Antonijević.
Prema njegovim rečima politika se umešala pre svega kroz neodmerene izjave sa obe strane, koje, zarad boljih regionalnih odnosa, moraju biti mnogo umerenije i koje će voditi ka tome da je dogovor moguć.
„Sve tri tačke, koje se stavljaju pred Srbiju, nisu nerešive, već se mogu rešiti u kratkom roku”, smatra Antonijević.
Kako je objasnio, kada je reč o jurisdikciji, moguće je doneti bilateralni sporazum, s obzirom na to da je više zvaničnih dokumenata razmenjeno prethodnih godina.
„Politička participacija, takođe, nije nepremostivo pitanje, kao ni pitanje saradnje sa Međunarodnim sudom u Hagu. U slučaju Šešelj se i ne očekuje njegovo prisustvo izricanju presude, a videćemo da li će biti potrebno njegovo izručenje posle izricanja. Reč je o nekim drugim tehničkim pitanjima, koja nisu nerešiva za Srbiju”, smatra Antonijević.
Kada je reč o mogućnosti Hrvatske da blokira put Srbije ka EU, Antonijević očekuje da se sa Evropskom komisijom pregovara u vezi sa svim pitanjima koje članice EU budu postavile kao uslov, pa čak i oko onih problematičnih.
„Očekujem da će biti određenih dogovora i ne mislim da će ti stavovi da budu tvrdi i nepremostivi. I oko hrvatskih zahteva očekujem određene razgovore, da se vidi koji su detalji neophodni za nastavak evropskih integracija, i da se jasno kaže šta se u ovom trenutku može sprovesti i u kojim konkretnim rokovima, kako se ne bi odlagalo otvaranje poglavlja 23”, rekao je Antonijević.
On je podsetio i da da svaka od zemalja članica EU može nametati svoje uslove i kao primer naveo Holandiju koja je u više navrata insistirala na saradnji Srbije sa Hagom.
„Ovi uslovi mogu biti stavljeni kao uslovi za otvaranje poglavlja, ali ne očekujem da to odloži ili spreči otvaranje poglavlja. Očekujem da se sva ova pitanja reše u kratkom roku, i da vlada, bez obzira što je tehnička, učini sve kako bi se doneo bilateralni sporazum (o jurisdikciji) i da reši mnoga pitanja još pre izbora”, zaključio je Antonijević, prenosi Tanjug.

http://www.politika.rs/sr/clanak/351506/Antonijevic-Stavovi-Zagreba-nisu-nepremostivi

Нема коментара: