понедељак, 6. април 2015.

Mućke u Hitnoj pomoći: Vozili mrtvake na dijalizu?

Zaposleni u Hitnoj pomoći krali su državni novac tako što su navodno vozili na dijalizu ljude koji su uveliko bili mrtvi. Po dva vozača sa dva vozila, u isto vreme "prevozila" istog pacijenta.
Zaposleni u Gradskom zavodu za hitnu pomoć u Beogradu za vreme prethodnog rukovodstva, kada je direktor bio Nenad Ivančević, krali su državni novac tako što su navodno vozili na dijalizu pacijente koji su uveliko bili mrtvi, pišu Naše novine.
Taj list je došao do izveštaja budžetske inspekcije kojia je kontrolisala materijalno-finansijsko poslovanje, kao i namensko i zakonito korišćenje novca u Hitnoj pomoći u 2013. godini.
Inspekcija, koja je podnela krivične prijave, otkrila je da su vozači podnosili izveštaje da su na dijalizu vozili pacijente koji su umrli, ali i da su po dva vozača i to u različito vreme, neke pacijente vraćala sa hemodijalize, što je nemoguće.
Vozači su na dijalizu vozili M.M. iz naselja Kijevo u Rakovici i V.S. iz Sremčice, a ti pacijenti su umrli dva meseca, odnosno mesec dana pre tog navodnog prevoza.

Ime pacijentkinje V.S. koja je umrla 30. juna 2013. godine, na taj način iskorišćeno je pet puta, a vozač D.K. je prijavio da ju je tokom jula pet puta vraćao sa hemodijalize.
Još raširenija pojava je da su istog pacijenta kući vraćala navodno dva vozača sa dva različita vozila, uglavnom u različito vreme.
Tako ispada su pacijenta Z.C. iz Zuca tokom cele 2013. godine istog dana vozili na hemodijalizu, a dva puta ga u istom danu vraćali kući.
Uvek bi na hemodijalizu bio vožen u 11.15, a vraćan u 15.30 i u 16.30.
Bivši direktor Hitne pomoći Nenad Ivančević nije bio dostupan za komentar.
Sadašnji direktor Goran Čolaković rekao je da je "pomerio sa radnih mesta" sve koji su bili u lancu koji je učestvovao u sumnjivim radnjama.
"Čovek koji je mene prozvao bio je glavni za transport za dijalizu i ja sam njega sklonio sa tog radnog mesta, jer je nelogično da nije mogao to da uoči, a svi papiri prolaze kroz njegove ruke, Promenio sam sve dispečere koji su davali te pozive, sve vozače, kako bih razbio taj lanac. To je jedino što sam mogao da uradim, otkaz ne mogu da im dam dok se na sudu ne dokaže da šta su radili", rekao je Čolaković za "Naše novine". 

http://mondo.rs/a784195/Info/Drustvo/Zloupotrebe-u-Hitnoj-pomoci-Mrtvaci-na-dijalizi.html

Нема коментара: