субота, 23. април 2016.

Opljačkana ambasada Srbije u Atini!

Utvrđeni su mnogi prekršaji diplomatske prakse, ali i otkriveni i zaustavljeni razni lopovluci poput fiktivnog tankovanja oko 16.000 litara goriva u vozila Ambasade, otkriva izvor „Alo!“ blizak diplomatskim krugovima. Sumnja se da je za ovu pljačku odgovoran Branko Lazarević, otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Atini, kome se u Srbiji već sudi za odavanje poverljivih podataka iz MUP-a Srbije klanu Darka Šarića.
Suđenje za slučaj „Banana“
Branko Lazarević je optužen da je 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe narko-dilera Darka Šarića u više navrata odavao „naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu“. Suđenje je počelo 5. novembra prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu, iz šestog pokušaja. Pošto je položio jemstvo, sud je Lazareviću vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova srpsle ambasade u Atini. Lazarević i ostali optuženi - advokat Radovan Štrbac i policajac Boris Gara - negirali su krivicu, dok je Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.
Prema rečima našeg izvora, naša ambasada u Atini poseduje tri vozila, „audi A6“, kojim se vozi ambasador, „pežo“ i kombi „kia“. Za 14 meseci u 2015. i 2016. godini, prema zvaničnim dokumentima Ambasade, ova vozila su na jednoj benzinskoj pumpi potrošila toliko goriva kao da je reč o tenkovima.
- Postoji sumnja da je Lazarević naredio osoblju Ambasade da vlasniku te pumpe da blanko naloge sa pečatom Ambasade. Ovaj Grk je potom u dogovoru sa njima popunjavao te naloge fiktivnim podacima.
Kako je, prema do sada utvrđenim podacima, do februara ove godine proknjiženo oko 16.000 nepotrošenih litara goriva, po povlašćenoj ceni od 0,6 evra po litru, ispada da je Ambasada oštećena za skoro 10.000 evra ili 1.200.000 dinara - tvrdi izvor „Alo!“.
Cena godiva za građane u Grčkoj inače je oko 1,5 evra, a sve mutne novčane transakcije išle su preko domara Ambasade. Ova benzinska pumpa se nalazi na oko 150 metara od srpske ambasade, tako je njen vlasnik bio u svakodnevnom kontaktu sa osobljem Ambasade. Za godinu i dva meseca, putem lažnih naloga prikazano da je ambasadorski „audi“ potrošio 4.700 litara goriva, „pežo“ 6.100 litara, a kombi 5.300 litara. O svemu tome obavešteno je i Ministarstvo spoljnih poslova, ali nije poznato da li su preduzeti bilo kakvi koraci, pošto Lazarević i nakon dolaska novog ambasadora Spasojevića i dalje obavlja funkciju otpravnika poslova naše ambasade. Da podsetimo, njemu se pred srpskim pravosuđem sudi zbog optužbe da je kao šef kabineta ministra unutrašnjih poslov odavao poverljive policijske informacije klanu Darka Šarića.
Prema saznanjima „Alo!“, u diplomatskim krugovima se šuška da je i Grčka nezadovoljna što diplomata sa biografijom kakvu ima Lazarević i dalje obavlja funkciju i pored toga što je predmet obrade policijskih i sudskih organa.
- Grci nam to već uzimaju kao značajan minus jer misle da istrajavanjem na tome da kompromitovani diplomata ostane u Atini šaljemo lošu poruku o važnosti odnosa dve zemlje. Oni misle da bi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije što pre trebalo das donese odluku o njegovom povlačenju iz Atine kako bi mogli da sarađuju sa novim ljudima bez putera na glavi - kaže naš izvor.
Lazarević se juče javio redakciji „Alo!“ iz Grčke i na pitanja o ovom slučaju odgovorio nam je da u skladu sa diplomatskom praksom ne može da govori za medije, ali da je poslovanje Ambasade za vreme dok je on njome upravljao kao otpravnik poslova bilo regularno. On nam je rekao da pitanja o svemu možemo da pošaljemo Ministarstvu spoljnih poslova ili ambasadoru lično.
Izmislio da je potreban Tomi
Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta ministra unutrašnjih poslova, prošle srede zbog navodnih službenih obaveza u Grčkoj nije došao u Specijalni sud u Beogradu, gde je trebalo da se nastavi suđenje zbog optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija Darku Šariću. Kako „Alo!“ saznaje, Lazarević je dobio opravdanje od Ministarstva spoljnih poslova, koje je obavestilo sud da je Lazarević sprečen da prisustvuje suđenju zbog obeležavanja stogodišnjice od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva u Prvom svetskom ratu. - Nije bilo nikakve potrebe da Lazarević ostane u Grčkoj prilikom posete predsednika Tomislava Nikolića, pošto ambasador Spasojević radi u punom kapacitetu - kaže naš izvor.

http://www.alo.rs/ambasada-srbije-u-atini-opljackana-laznim-racunima/46715

Нема коментара: