среда, 6. април 2016.

Istražno novinarstvo

Slučaj Fredrikson nas poziva na oprez – naročito u situacijama kad nam se novinarsko ili aktivističko pretresanje korupcije, kriminala ili ratnih zločina servira skupa s promovisanjem NATO integracija
Martin Fredrikson, dobitnik nagrade za istraživačko novinarstvo i član švedske Antifašističke akcije, nedavno je priznao da je bio doušnik Švedske obaveštajne službe. Zbog ovog priznanja mnoge njegove kolege prekinule su saradnju s njim. No, ono što je zanimljivo jeste da to nisu učinile mnogo ranije, s obzirom na njegove aktivnosti pre pomenutog priznanja. Naime, Fredrikson se nije bavio samo istraživačkim novinarstvom, već je godinama usrdno propagirao oštriji odnos prema Žilijenu Asanžu, ispovedao šovinistički prezir prema Rusiji i otvoreno zastupao interese NATO-a.
Slučaj Fredrikson nas naravno poziva na oprez – naročito u situacijama kad nam se novinarsko ili aktivističko pretresanje korupcije, kriminala, fašizma, ratne prošlosti ili ratnih zločina servira skupa s promovisanjem NATO integracija, selektivnom pravdom, šovinizmom, i sličnim stvarima.
Pogledajmo i način obrade 11,5 miliona dokumenata koji su procurili iz jedne od vodećih agencija za osnivanje ofšor kompanija „Mosak Fonseka“ u aferi nazvanoj „Panamaliks”, koji otkrivaju skriveno vlasništvo i poslovanje kompanija osnivanih u tzv. poreskim utočištima. Umesto da to bude povod da se zatraži ukidanje sistema koji omogućava ovakve malverzacije, većina komentatora ova otkrića koristi pre svega za senzacionalističke tvrdnje da su navodni Putinovi prijatelji (a time, po njima, i sam Putin) umešani u izvlačenje dve milijarde dolara iz Rusije, dok s druge strane amnestiraju sam mehanizam poslovanja preko ofšor destinacija ističući da je legalan”. A selektivnost u izveštavanju zapadnih korporativnih medija najbolje nam pokazuje i to što nam ni u jednom izveštaju ništa nije rečeno o glavnim klijentima „Mosak Fonseka” – zapadnim korporacijama i bilionerima – jer ruske dve milijarde čine samo neznatni deo novca prebačenog uz pomoć te agencije. Naprotiv, u Gardijanu” kažu da će najveći deo procurelih dokumenata ostati skriven od javnosti.
Bivši britanski diplomata Krejg Mari takođe kaže da ne treba očekivati razotkrivanje kapitalizma niti prljavih tajni zapadnjačkih korporacija” jer Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, koji je u posedu procurelih dokumenata, finansiraju pretežno fondacije iz Sjedinjenih Država.
Predsednik Pokreta za slobodu

http://www.politika.rs/sr/clanak/352499/Pogledi/Istrazno-novinarstvo

Нема коментара: