субота, 23. април 2016.

Akcija "48 sati - hapšenje"

Bilo je neizbežno. Misteriju koja je okruživala tragičnu smrt pevačice Jelene Krsmanović Marjanović mogao je da reši samo jedan čovek. "Ono što mogu da kažem je da će ubica biti uhapšen u narednih 48 sati", rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić. Time će biti stavljena tačka na slučaj koji je poslednjih nedelja, dominirajući na naslovnicama tabloida, raspirivao maštu masa. Prikladan završetak jedne teške priče? Ne baš.
Vučićeva izjava je problematična na više nivoa. Najpre, ako se zna ko je ubica - zbog čega nije uhapšen odmah? Ako je policija prikupila dovoljno dokaza koji nedvosmisleno utvrđuju da je konkretna osoba počinila ovaj gnusan zločin, a iz premijerove izjave se to da zaključiti, zašto ista momentalno nije lišena slobode? Reč je o individui za koju postoje osnovi sumnje da je sposobna da ubije, a iz nekog razloga i dalje šeta među nama. Šta ako se ta osoba, sada svesna da joj je policija za petama, odluči da pobegne ili nešto gore? O tome premijer nije razmišljao.
Potom, premijer je u svojoj izjavi bio decidan. "Biće uhapšen ubica" njegove su reči. Nije rekao osumnjičeni ili mogući ubica, već ni manje ni više nego - ubica. Jednom kada ta osoba bude bila uhapšena, njoj će morati da se sudi. Kakve šanse za pravičnim suđenjem će imati ta osoba, kada joj je najmoćniji čovek već presudio? Da li će sudije imati snage da se odupru tom flagrantnom kršenju pretpostavke nevinosti i sudijske nezavisnosti i donesu odluku vođeni isključivo pravnim argumentima? O tome premijer nije razmišljao.
Ako o tome nije, a o čemu jeste razmišljao? Pa o izborima, naravno. Epilog drame koju su tabloidi, a putem njih i milioni ljudi, pomno pratili tempiran je za ciljnu ravninu izborne trke. Vest o hapšenju preneće svi mediji, a konferenciju koja će tom prilikom biti upriličena uživo moći ćemo da gledamo na najmanje tri televizije. I to usred izborne tišine, kada je zakonom zabranjeno emitovanje propagandnih političkih informacija.
To formalno neće biti politička informacija, ali će biti još jedan pokazatelj da je politika metastazirala na sve segmente društva.


http://www.danas.rs/danasrs/dijalog/akcija_quot48_sati__hapsenjequot_.46.html?news_id=319456

Нема коментара: