четвртак, 24. март 2016.

Uhapšena Florens Artman u Hagu

Bivša portparolka Haškog tužilaštva Florens Artman uhapšena je danas u Hagu pošto je ranije bila osuđena zbog nepoštovanja suda, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Haga.
Hapšenje bivše portparolke Haškog tužilašstva pokušale su da spreče "Majke Srebrenice", koje su je okružile i na taj način pokušale da je zaštite, javlja specijalni izveštač RTS-a iz Haga.
Artmanova je uhapšena na ulazu u zgradu Tribunala gde se danas izriče prvostepena presuda ratnom lideru RS Radovanu Karadžiću.
Florans Artman, francuska novinarka i bivša predstavnica za štampu tužilaštva Haškog tribunala, proglašena je 14. septembra 2009. godine  krivom za delo nepoštovanje suda i osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 7.000 evra.
Presudu je izreklo Specijalno veće Tribunala kojim je predsedavao južnoafrički sudija Moloto, a u čijem su sastavu još bile i sudije Liu iz Kine i Ginej iz Turske.
Sudsko veće utvrdilo je da je Artmanova, objavljivanjem tih odluka u knjizi "Mir i kazna" i jednom tekstu, "namerno i voljno ometala sprovođenje pravde" i time počinila krivično delo nepoštovanja suda.
"Veće je utvrdilo da je optužena u svojoj knjizi i tekstu objavila sadržaj dve odluke koje su u to vreme bile poverljive i taj status imaju i danas", rekao je sudija Moloto.
Prema presudi, Artmanova je za poverljiv status odluka pred Tribunalom znala, tim pre što ju je na to upozorio i sekretarijat suda, ali je, uprkos tome, odlučila da ih objavi, iako je kao bivša portparolka bila svesna šta to znači.
Sudije su naznačile da postupci Artmanove mogu ugroziti saradnju država sa Tribunalom i narušiti poverenje javnosti u Tribunal.
Kao olakšavajuću okolnost, sudsko veće je uzelo u obzir to što je deo informacija iz knjige Artmanove već bio objavljen, kao i to što "knjiga nije postigla komercijalni uspeh".
Artmanova je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte.
Bivša portparolka Haškog tužilaštva godinama odbijala da se povinuje odluci suda.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/2256553/Uhap%C5%A1ena+Florens+Artman+u+Hagu+.html
Постави коментар