уторак, 22. март 2016.

Stanković "opomenut" jer nije prijavio imovinu

Zbog toga što nije Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio kupovinu novog auta, ali ni plate koje je primao kao pomoćnik predsednika Opštine Svrljig, niti kao zamenik predsednika Skupštine grada Niša, Nenadu Stankoviću (SNS) je izrečena "mera upozorenja".
Agencija je utvrdila da je Stanković u 2014. godini zaradio najmanje milion dinara i da je kupio automobil - što nije prijavio iako ga na to obavezuje zakon.
Stanković se, piše u dokumentima Agencije, žalio na tu odluku i branio tvrdeći da je zakon neprecizan.
Zakon predviđa da se prijavi svaka promena, ali ne i svaka pojedinačna promena - napisao je Stanković u žalbi.
On je precizirao da je novac od prodaje starog auta "vratio dedi", a da je za kupovinu novog podigao kredit.
Tako, po njegovom mišljenju, zapravo nije ni došlo do promene njegovih prihoda.
Odbor Agencije je nedavno odbio Stankovićevu žalbu i potvrdio prvostepenu odluku.

Za jedan mesec zaradi 5 prosečnih plata

Zakon propisuje obavezu svih javnih funkcionera da Agenciji za borbu protiv korupcije prijave sve što zarađuju iz javnih prihoda. Ti podaci su zatim javno dostupni preko sajta Agencije.
Međutim, Iako je godinama bio pomoćnik predsednika Opštine Svrljig, on Agenciji nije prijavio ni funkciju, ni novac koji je tamo zarađivao.
Prema podacima koje je sam dostavio Agenciji juna 2015. godine i to samo za dve svoje funkcije - zamenik predsednika Skupštine grada i zamenik direktora Direkcije za javni prevoz, Stanković je u 2014. godini zaradio preko 2 miliona dinara.
Kada se na to doda i 226.000 dinara, koliko je primio kao pomoćnik predsednika Opštine Svrljig, Nenad Stanković je u 2014. zaradio preko 2.2 miliona dinara, odnosno bezmalo 190.000 mesečno.
Kako je prosečna plata te godine u Nišu bila 39.000 dinara, Stanković je svakog meseca primao skoro 5 prosečnih plata.

Već trebalo da bude smenjen

Protiv Nenada Stankovića je Agencija za borbu protiv korupcije 2014. godine već vodila jedan postupak zbog sukoba interesa.
U obrazloženju Odbora Agencije piše da je Stanković (SNS) istovremenim obavljanjem dve funkcije, zamenika direktora gradske Direkcije za javni prevoz i potpredsednika gradskog Parlamenta, prekršio zakon.
Iako je tada Agencija od gradskih vlasti tražila da Stankovića smene sa mesta zamenika predsednika Skupštine grada, vladajuća većina u gradskom parlamentu je to odbila da učini.


http://www.juznevesti.com/Istrazujemo/Stankovic-opomenut-jer-nije-prijavio-imovinu.sr.html
Постави коментар